HABER

İçişleri eski Bakanı Saadettin Tantan seçime hazırlanıyor

İçişleri eski Bakanı Saadettin Tantan, kimlikli, inançlı, halka yalan söylemeyen herhangi bir kadro hareketiyle ittifak yapabileceklerini söylerken, siyasi yelpazede böyle bir hareket bulunmadığına dikkat çekti.

İçişleri eski Bakanı Saadettin Tantan seçime hazırlanıyor

Yurt Partisi'nin yarınki genel kurulu sonrasında genel başkanlık koltuğuna oturması beklenen Tantan'ın yanında Adana Bağımsız Milletvekili Arif Sezer ve Bolu Bağımsız Milletvekili Ersoy Özcan yer aldı.

Tantan, Yurt Partisi'nin yarın yapılacak olan genel kurulu öncesinde bugün toplumun çeşitli kesimlerinden temsilcilerle Ankara'da yemekli bir toplantıda buluştu. Yurt Partisi'nin hedeflerini ve vaatlerini anlatan Tantan, kadrosunu da tanıttı. DSP'den istifa eden Adana Bağımsız Milletvekili Arif Sezer ve MHP'den istifa eden Bolu Bağımsız Milletvekili Ersoy Özcan, Tantan'ın yanında yer alırken iki milletvekilinin yarın partiye katılacakları öğrenildi.

Merkez Bankası Guvernörü ve Başbakanlık eski danışmanlarından Prof. Dr. Bülent Gültekin de Tantan'la birlikte toplantıya katılırken, Gültekin, Yurt Partisi'nin ekonomiye bakışını ve geleceğe ilişkin planlarını anlattı.

"HALKIN SÖZ SAHİBİ OLABİLMESİ NOKTASINDA YURT PARTİSİ'Nİ KURDUK"

Toplantıda bir konuşma yapan Tantan, daha önce başlattıkları yurttaşlık hareketinin, bireylere yurttaşlık bilincini kazandırmayı amaçladığını belirterek milli mücadele yıllarındaki gibi bugün de yurttaşlık bilincinin gelişmediğini vurguladı. Yurttaşlık hareketi ile Yurt Partisi'nin ayrı ayrı şeyler olduğuna dikkat çeken Tantan, "Halkın sıkıntılarına çare bulabilmek için, bugün siyasetin geldiği noktadaki tıkanıklığı önlemek için, gençlerin önünü açmak için, olası bir erken seçim veya gelecekteki bir seçime yönelik çalışmalarda halkın söz sahibi olabilmesi noktasında Yurt Partisi'nin kuruluşunu gerçekleştirdik" diye konuştu.

Türkiye'de, ne kadar namuslu olursa olsun siyasetçilerin kendilerini koruma şanslarının son derece az olduğunu vurgulayan Tantan, siyasi partilerin uygulamalarında öne çıkan menfaatlerin bugün kurumsal bir yapıya kavuştuğunu ileri sürdü. Siyasetin giderek güven kaybettiğini ve halkıyla yabancılaştığını ifade eden Tantan, Türkiye'nin, yolsuzluk ekonomisiyle birlikte bir borç batağına girdiğini söyledi.

Türkiye'de ne yolsuzluk ekonomisini ne de genel ahlak çöküşünü tartışan siyasetçi bulunduğuna işaret eden Tantan, şunları söyledi:

"Biz bugün siyasetteki aktör ve mimarların geldiği noktadaki yıpranmışlığını tenkit etme şansına sahip değiliz. Bugün siyasetin kimliksiz oluşunun, ilkesiz oluşunun, idealsiz oluşunun en güzel örneklerini, yaşadığımız son bir kaç ayda gerçek yüzüyle gördük. Buna vesile teşkil eden arkadaşlara da teşekkür etmek gerekiyor. Bu kimliksizlikle yaşama şansımızın olmadığını dikkate aldığımızda yapmamız gereken çok iş var".

"MİLLETVEKİLLİĞİ BİR YAŞAM BİÇİMİ OLDU"

Bugünkü sistemle bundan sonraki nesilleri namuslu tutabilmenin mümkün olmadığını savunan Tantan, bu sistemi ortadan kaldırıp Atatürk'ün yarıda kalan devrimlerini yeniden başlatmak gerektiğini ifade etti. Bir takım yasaları değiştirerek geleceğe ışık tutacak projelerin hayata geçirilemeyeceğini kaydeden Tantan, bugün milletvekilliğinin bir yaşam biçimi haline geldiğini ve ilkesizliğin Meclis'e kadar girdiğini söyledi.

"Bizim hedefimiz bireyin yüceltilmesi. Birey yüceltilmeden toplum kalkınamaz" diyen Tantan, Türkiye'nin yurt dışından para dilenmeye ihtiyacı olmadığını vurguladı. Tantan, bir seferberlik anlayışı içinde, aç kalan insanlara yardım ederek kalkınmaya ihtiyaç bulunduğuna işaret ederek, "Dilenci gibi yurt dışından para alıp kalkınmamız hiç mümkün değil" dedi. Türkiye'de nitelikli insanların korku içinde evlerine hapsolduklarını ileri süren Tantan, "Eşkıya sahaya inmiş, kızanlarıyla beraber bütün soygun sisteminin hala 'bana' dönmesi noktasında emir komuta zincirinde emrediyor, nitelikli insanlar evlerine hapsolmuş, sessiz. Ne zaman ortaya çıkacaklar diye hepimizin merak etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Tantan, 1999 yılında yolsuzlukla mücadele için çıkarılan yasanın yeterli olmadığını belirterek, bankacılık sektöründe herkesin cebinden çalınan paraları çaldıranların halkın takibinden kurtarılması için bir yasa değişikliği yapıldığına dikkat çekti. Tantan, bunu atlayan zihniyetin, milleti kurtarma vaadiyle yeniden halkın önüne çıktığını ifade etti. "Güç kirli sermayenin elinde. Buna engel olmamız gerekiyor. Kirli sermayeyi yok edemediğimiz sürece halk iktidara gelemez" şeklinde konuşan Tantan, Türkiye'de yolsuzluğa karşı hukuk savaşı verilemediğini anlattı.

Tantan, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını cevapladı. İçişleri Bakanlığı döneminde çıkarılan Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'na ilişkin bir soru üzerine Tantan, bu yasanın, bugüne kadar Türk Ceza Kanunu'nda ismi tarif edilmemiş birtakım suçlarla mücadeleyi de içine aldığını belirtti. Yasanın bir taraftan suçları tarif ederken bir taraftan da hukuki yapıyı hazırladığını ifade eden Tantan, buna karşın bu yasanın kafi olmadığını vurguladı. Yasanın uygulamada hayata geçirilebilmesi için yolsuzluk ve terörün bir savcılık müessesesi içinde buluşması gerektiğine işaret eden Tantan, bugün Türkiye'de yolsuzluk ve terörle mücadelede yetişmiş insan eksikliği yaşandığını söyledi. Bu yasa ile birlikte projeli çalışmalar başlatıldığını anlatan Tantan, bakanlığı döneminde gizli bir şekilde suç haritası çıkarıldığını bildirdi. Tantan, siyasi irade kabul etmediği için bunları uygulamaya sokamadıklarını da söyledi. Organize suçlarla mücadelede hukuki altyapının hazırlanması gerektiğini belirten Tantan, bunun içinde kara para ve yolsuzlukla mücadelenin de bulunduğunu ifade etti.

"İLKELİ YAKLAŞIM VARSA KATILIRIZ"

Tantan, 3 Kasım'daki seçimden beklentisinin ve Yurt Partisi'nin ittifaklara katılıp katılmayacağının sorulması üzerine, halkın yıllardır aldatılmışlığın ezikliği içinde olduğunu kaydederek, "Belki bu hareketi tabana yayamayabiliriz ama ilkelerimizi halka anlattığımız zaman halk bizimle beraber olacaktır" şeklinde konuştu. Bugün Türkiye'yi yöneten siyasetin kirli yüzünün ortaya çıktığını söyleyen Tantan, "Kimlikli, inançlı, halka yalan söylemeyen herhangi bir kadro hareketi siyasi yelpazede biliyorsanız hep beraber oraya gidelim. Biz ikbale değil, hizmete geliyoruz. Böyle ilkeli bir yaklaşım varsa onlarla birlikte hareket ederiz" diye konuştu.

Tantan, "Meclis'e nasıl girmeyi düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Bizim hukuki olarak 50'ye yakın ilde örgütümüz var. Örgütlenmediğiniz 30 il kaldı. Oralarda da önder olarak seçtiğimiz arkadaşlarımız var. İstifa ettiğimiz zaman bize teklif edilen ikbali kabul etmedik. Halka, 'Kirli siyasetle mücadele etmeye geliyoruz' dedik. Siyasette kimliksizliği görmemiz lazım. Sadece milletvekili olabilmek için koşuşturan insanları görmemiz lazım. Bugün haksızlık, adaletsizlik, yoksulluk ve yolsuzluk artık çekilmez hale gelmiştir. Buna karşı ulusal çıkarları önde tutan bir anlayışın hakim olması gerekiyor" karşılığını verdi.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler