ANKARA (İHA) - Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında da, hacmen yüzde 5 alkolden fazla alkol içeren yüksek alkollü içkilerin satışı için izin belgesi verilmeyecek.
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'nun konuya ilişkin yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. "Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü İçkilerin Toptan ve Perakende Satışı ile Satış Belgeleri"ne ilişkin Yönetmeliğe göre, tütün mamulleri ile alkol ve alkollü içkileri satmak isteyenlerin, 18 yaşında büyük ve vergi mükkelefi olması, kaçakçılıktan ve 4733 sayılı Kanun ile 4250 sayılı Kanun'a karşı gelmekten mahkumiyeti olmaması gerekiyor. Ayrıca faaliyet konusuna en yakın bir oda ya da derneği üye olması ve işyerinin, içkilerin korunması ve satışına uygun olması gerekiyor.
Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarında ise alkollü içkilerin satışı yapılmayacak, satış belgesi verilmeyecek.
Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında da, hacmen yüzde 5 alkolden fazla alkol içeren yüksek alkollü içkilerin satışı için izin belgesi verilmeyecek. Satış belgeleri ise alındığı yıl için geçerli olacak.
Ocak ayı içerisinde satış belgelerinin sürelerinin uzatılması veya yenilenmesi işlemini yapmayanların, satış belgeleri kurum tarafından iki ay süreyle askıya alınacak. Mart ayı sonuna kadar gerekli işlemleri yapmayanların satış belgeleri ise iptal edilecek.
Bu arada toptan ve perakendeci satıcılar ile açık içki satıcıları, ilgili mevzuat çerçevesinde Kurum'dan izin ve yetki almamış kişilerden ürün alamayacaklar, işyerlerinde kaçak ve sahte ürün bulunduramayacaklar ve 18 yaşından küçüklere hiç bir şekilde tütün mamulleri satışı yapamayacaklar.
Satıcılar, yetkililer tarafından yapılacak denetimlere mani olamayacak. Her türlü resmi ve özel okul bina ve tesisleri ile ibadethanelerin 200 metre mesafesinde, açık alkollü içki satışı yapamayacak. Ancak turizmi teşvik kanununun 19. maddesinin birinci fıkrası ile resmi ve özel öğretim kurumlarının hapishane, içkili yer ve umuma açık yerlere olan uzaklıklarının belirlenmesine dair yönetmeliğin 10. maddesiyle getirilen istisnalar saklı olacak.
Tütün mamullerinin, isim, marka veya alametler kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı da yapılamayacak. Belediye teşkilatı olmayan yerlerde içkili yer açılmayacak. Yönetmelik, cezai hükümleri de içeriyor. Buna göre satış Belgesi olmadan satış yapanların mallarına el konulacak ve satış belgesi tutarının 10 katı tutarında ağır para cezası verilecek. Bu suçu işleyenlere yardım edenlere asıl faillere uygulanacak cezaların yarısı, bu fiillere katılan görevli ve memurlar da asıl failler gibi ceza görecekler. Kaçakçılıktan mahkum olan satıcıların satış belgeleri iptal edilecek ve kendilerin bir daha satış belgesi verilmeyecek.
Belediye teşkilatı olmayan yörelerde içkili yer açılamayacak. Bu yerlerde içki satmak isteyenler, bağlı oldukları mülki amirin, turizm, gelen güvenlik ve asayiş yönünden yapacağı denetimler sonucu olumlu görüş belirtilen yazısı alındıktan sonra satış belgesi alabilecekler. Belediye hudutları dışındaki turistik yerlerde piyasaya arz ambalajında veya açık olarak içki satmak isteyenlerin, mahallin en büyük mülki amirinden işletme izin belgesi almaları zorunlu olacak. Yönetmeliğin 9. maddesi, kurum tarafından yapılacak düzenlemeyi müteakip, diğer maddeleri ise yarından itibaren yürürlüğe girecek.