Araştırmanın ortaya koyduğu bulgu, alkolün vücutta sirozun yanısıra başka sorunlara da yol açtığı yönünde. Bilim adamlarına göre, kazalar ve şiddete bağlı yaralanmaların yanısıra alkolün kanser ve kalp rahatsızlıklarıyla da ilişkisi var ve bu hastalıklar, alkolün daha fazla tüketildiği ülkelerde daha az tüketilenlere göre daha sık görülüyor.
Sözgelimi içkinin, dini nedenlerle yaygın olmadığı Ortadoğu ve Asya ülkelerinde alkole bağlı hastalıklar ve ölümlerin oranı yüzde birde kalırken, içki tüketiminin fazla olduğu Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde alkole bağlı rahatsızlıkların, bütün hastalıklar ve ölümlerdeki oranı yüzde 12'yi buluyor.
Araştırmanın altında imzası bulunan bilim adamları, sorunun ciddiyetine dikkat çekerek, bu konuda küresel bir sağlık anlaşmasının yaşama geçirilmesini öneriyorlar.
Bu anlaşmanın sigara kullanımının kontrol edilmesini öngören çerçeve anlaşmaya benzeyebileceğine dikkat çeken bilim adamları, bu kapsamda alkol ürünlerinin kolay bulunmasının engellenebileceğini ve fiyatının arttırılabileceğini belirtiyorlar. Eğer önlem alınmazsa bilim adamlarına göre, içki alışkanlığı gelecekte daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacak.