Ödemiş Belediye Başkanı Bekir keskin, son günlerde Türkiye’de tartışma konusu olan içme suyu ve damacanaların temizliği konusunda ilçenin rahat olduğunu belirterek, Ödemiş’in doğal bir arıtma sistemine sahip olduğunu söyledi.
Ödemiş Belediyesi’nin 1 yıldan beri içme suyu için sıvı klor yerine sofra tuzundan üretilen hipoklorit ve ozon kullandığını belirten Keskin, “Belediyemiz, Eylül 2011’den bu yana içme suyuna dezenfektan olarak sıvı klor ilavesi yerine, sofra tuzundan elde edilen hipoklorit ve ozon kullanıyor. İçme suyu dezenfeksiyonunda zararlı ve kanserojen yan ürünler içerebileceği iddia edilen sıvı klor yerine, doğal bir dezenfeksiyon sistemi olarak sofra tuzuyla karıştırılan sudan elektroliz yöntemiyle elde edilen hipoklorit-ozon tesisi belediyemizin artezyen tesislerinde hizmet veriyor” dedi.
KLORU AMERİKA VE AVRUPA TERKEDİYOR
Belediyenin kullandığı bu sistemle üretilen düşük asit-baz değerindeki (pH 8,5) Hipoklorit ve Ozon (Hipo-klorozon) tüm mikroorganizmaları kısa sürede yok ettiğini ifade eden Keskin, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “Klor bir nevi çamaşır suyu gibi asitli ve mikropları öldüren bir sıvıdır. Sıvı klor içme suyu depolarına çok az miktarda ilave edildiği için su içindeki mikropları yok ediyor. İçme ve kullanma suyuna sıvı klor ilavesi her yerde kullanılan klasik bir sistemdir. Ancak son yıllarda Amerika ve belli başlı Avrupa ülkelerinde, insan sağlığı alanında yapılan çalışmalar sonucunda, yavaş yavaş klordan vazgeçilmeye başlanmıştır. Çünkü klorun, borular içinde biriken bazı mikroorganizmalarla birleştiğinde kanserojen etki yaratabildiği hususunda ciddi iddialar bulunmaktadır. Henüz ispatlanmamış olsa da bunun söz konusu edilmesi dahi, gelişmiş ülkeleri harekete geçiriyor ve sıvı klor yerine, değişik ürünlerin kullanılmasına başlanıyor”
TEKNOLOJİ FUARINDA İLGİ İLE KARŞILANDI
Ödemiş belediyesi’nin Türkiye'de ilk kez içme suyu dezenfeksiyonunda klor yerine kullanılabilecek alternatif bir kimyasal olarak tuzdan üretilen hipoklorit ve ozon kullanmaya başladığını belirten Keskin, “Tamamen doğal bir ürün olan hipoklorit-ozon ile dezenfekte edilen çeşme suyunu Ödemişliler Eylül 2011’den bu yana gönül rahatlığıyla kullanabiliyorlar. Belediyemizin bu tesisini inceleyerek örnek alan Bergama ve Bodrum gibi bazı belediyeler de bu sistemi kullanmak üzere hazırlık yapıyorlar. Eylül 2011 tarihinden itibaren belediyemizce kullanılan bu sistem, 2012 yılının Mayıs ayında Almanya’da düzenlenen IFAT Su Teknolojileri Fuarında tanıtımı yoğun bir ilgi ile karşılanmış ve birçok ülke bu sistemi kullanmak için çalışmalara başlamıştır” şeklinde konuştu.
Vatandaşlar da çeşmeden akan suyu, rahatlıkla kullandıklarını belirttiler.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR
Sistemde; su ilk önce yumuşatılıyor, daha sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan tuzlusu elektroliz sistemiyle ayrıştırılıyor.Elektrolizörde titanyumla kaplanmış anot ve katotlara uygulanan DC akım sayesinde tuzlu su, elektroliz yöntemiyle 8,5 pH değerinde sodyum hipoklorite dönüşüyor. 8gr/lt düzeyindeki düşük pH değerindeki sodyum hipoklorit içeren sıvı otomatik olarak tanklara depolanıyor. Sıvı tanklarında depolanan hipoklorür ayrı bir cihazla otomatik olarak oransal dozlama ile içme suyu şebekesine veriliyor. Sistem, 1 kg dezenfekten için 3 kg tuz ve 125 lt su kullanmaktadır.Enerji tüketimi ise 4 kW’dır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz