Bangladeş'te 'Molla' isyanı
Bangladeş'te Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdüldakir Molla'nın dün idam edilmesinin ardından ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendi. Göstericiler başkent Dakka'da araçları ateşe verdi ve polisle çatıştı. Gösterilerde şimdiye kadar 3 kişi yaşamını yitirdi.
Bangladeş'te başta başkent Dakka olmak üzere birçok kente idamı protesto etmek için gösteriler yapıldı.
Göstericiler çok sayıda evi ve dükkanı ateşe verirken, polis araçlarına molotofkokteyli attı.
Başbakan Şehy Hasina'ya destek veren, azınlıktaki Hinduları hedef alan saldırılar düzenlendiğine dikkati çeken yetkililer, infazın gelecek ay yapılması planlanan genel seçim öncesi ülkede siyasi tansiyonu yükseltebileceği uyarısında bulundu.
Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda üç kişi öldü. Tren seferlerinin ülke genelinde durdurulduğu belirtildi.
Molla'nın kardeşi Mainuddin Molla, ağabeyi Abdülkadir Molla'nın infazın ardından memleketleri Faridpur'da toprağa verildiğini söyledi.
İnfazdan önce ailesine Molla'yı son kez görme hakkı verildi.
Molla'nın oğlu, "Babam İslam davası yolunda şehit olacağı için gurur duyduğunu söyledi" açıklamasını yaptı.
Cemaat-i İslami Partisi ise, infazın intikamını alacaklarını ve Pazar günü genel bir saldırı planladıklarını açıkladı.
Uluslararası Af Örgütü de yaptığı açıklamda, Abdülkadir Molla'nın idamını utanç verici olarak nitelendi.
Başta ABD olmak üzere birçok ülke ve uluslararası kuruluş, idam sonrası ülkede şiddet olaylarının artabileceği uyarısı yaptı.
Abdülkadir Molla 1971'de Pakistan'a karşı yürütülen bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunmuş ve Şubat ayında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Bangladeş'in İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin Genel Sekreter Yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hükmünü onayan temyiz mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.
Uluslararası kamuoyunun tepkisine rağmen, Abdülkadir Molla dün idam edilmişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dün Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile telefonla görüşerek, Abdülkadir Molla'nın idamına engel olunmasını istemişti.