HABER

İdama anayasal mutabakat

ANKARA (İHA) - İdamın kaldırılması konusunda ibre Anayasa değişikliğine kayıyor. ANAP'ın idamın kaldırılması ve AB düzenlemelerine ilişkin kurduğu komisyondan idam ile ilgili düzenlemenin Anayasa zeminine oturtularak güvence altına alınması konusunda görüş ortaya çıktı.

ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, Hukukçu Milletvekilleri Cemal Özbilen, Turhan Tayan ve Yaşar Topçu'dan oluşan komisyon bugün toplandı. Alınan bilgilere göre, komisyonda idam ile ilgili düzenlemenin Anayasal zeminde yapılması görüşü benimsendi.

ANAP'ta DSP'nin 'idam'ın kaldırılmasına ilişkin teklifinin eksikleri olduğu görüşü de benimsendi. Dolayısıyla ANAP önümüzdeki günlerde öncelikle bir yasa teklifi hazırlayacak. Ardından da eşgüdümlü olarak bir Anayasa değişikliği teklifi hazırlanacak.
ANAP'ta böyle bir değişikliğe DYP'nin de destek olacağı görüşü hakim.

Bilindiği gibi 'idam'ın kaldırılması konusunda AK Parti de bir Anayasa değişikliği teklifi hazırlamıştı. Ancak Anayasa değişikliği teklifine AK Partili milletvekilleri bile itibar etmedi. Dolayısıyla AK Parti'de Anayasa değişikliği teklifinde ısrarcı olmadı ve bugün AK Parti Genel Sekreteri Ertuğrul Yalçınbayır 'A' Planından vazgeçtiklerini ve 'B' planını daha uygulanabilir bulduklarını açıklamıştı. 'B' planı ise DSP'nin 'idam'ın kaldırılmasına ilişkin yasa teklifi olarak gösterildi. DSP'nin teklifi idam'ın kaldırılarak yerine ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis şeklindeydi.

Dolayısıyla ANAP'ın yeni çıkışıyla birlikte Başkentte 'idam'ın kaldırılması konusunda ibre Anayasa değişikliğine doğru kaymaya başladı.

NASIL GERÇEKLEŞECEK Ancak, Anayasa değişikliği teklifinin yasalaşması için hemen bütün siyasi partilerin buna destek vermesi gerekiyor. Dolayısıyla burada MHP'nin tavrı son derece önemli. Bu çerçevede Meclis'in tatile sokulacağı, ardından 'idam'ın kaldırılması konusunda hazırlıkların yapılacağı, ardından da MHP'de dahil, TBMM'de grubu bulunan bütün siyasi partilerin mutabakatının aranacağı belirtiliyor. Eğer bu mutabakat Eylül ayına kadar bulunabilirse TBMM Eylül'de olağanüstü toplantıya çağrılacak. Bulunamazsa mutabakat arayışları 1 Ekim tarihinden sonraya bırakılacak.

Çünkü siyasiler mutabakat bulunamaması ve Anayasa değişikliği için gerekli olan 330-367 oydan daha fazla 'Kabul' çıkmaması halinde 'referandum' riskine girmek istemiyorlar.

En Çok Aranan Haberler