Bu düşünce akışını ''Bari önden bir çay söyleyeyim de içeyim'' cümlesi ile bölüyoruz, çayımızı beklerken seçtiğimiz yemeğe karar vermeye çalışıyoruz...
Peki bu restoran menülerinin bizi yönlendirmek amacıyla ufak ufak aralara serpiştirdikleri psikolojik numaralar var mıdır? Bir illüminati sübliminalliğinde çalışarak bizi aslında fiyat/performans oranı en yüksek olan 'karışık kebap spesiyal'e yönlendiriyor olmasınlar?
Başından beri örnek verdiğimiz kebapçıların bu mevzuya bu kadar kafa yorduklarını sanmıyoruz, çünkü onlar koca yürekli insanlar.
Ne numaralar dönüyor bir bilseniz...
İşte restoran menülerinde bulunan, sizi basit bir salata söyleyecekken Kobe bifteğine yönlendiren psikolojik hamleler:
Daha doğrusu, kategoriler içindeki seçenekleri az sayıda tutuyorlar. HBR'ın haberine göre, fazla seçenek müşteride endişe hissi doğuruyor, bu da müşterinin restoran hakkında hissettiklerini kötü yönde etkiliyor. Bu duruma Seçim Paradoksu adı veriliyor.
''Neden her ürünün resmini menüye koymamışlar ki?'' sorusunu hayatınızda en az 7 defa kendinize sormuşsunuzdur. Sorunun yanıtı ''Menüde yer kalmamıştır''dan biraz daha komplike.
Yine Gregg Rapp'in verilerine göre, bir çeşidin menüde resminin olması o seçeneğin siparişini %30 oranında artırıyor. Iowa Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ise Gregg Rapp'in verilerini katladıkça katlıyor. Araştırmada, üzerinde yalnızca salata resmi bulunan bir restoran menüsünü eline almış insanların
%70'inin, restoranda salata siparişi verdikleri tespit edilmiş.
Bu oranlar bazı yemeklerin neden menüde resminin olduğunu, bazılarınınsa neden olmadığını gayet net açıklıyor olsa gerek :)
Şeytanın aklına gelmeyecek bir psikolojik hamle daha. Henüz Türkiye'de uğradığımız restoranlarda karşılaşmadık ama, an meselesidir herhalde.
Restoranlara danışmanlık veren Aaron Allen, ''İnsanlara para harcadıklarını çaktırmamaya çalışıyoruz.'' şeklinde konuşuyor. Bunun yollarından biri de, menüdeki para simgesini kaldırmak. Yani yarın öbür gün yemek isimlerinin yanında bulunan fiyatlarda TL simgesini görmemeye başlarsanız, sebebi tamamen psikolojik.
Restoranın en iyi ürünü olduğu için mi?
Yoksa hemen altında sıralanan ürünlerin fiyatlarını daha makul göstermek için mi?
Kırmızı: İnsanın iştahını arttıran renk.
Sarı: Dikkati üzerine en çok toplayabilen renk.
Mavi: Soğuk renk, bakan üzerinde sakinleştirici bir etkisi var...
Yukarıdaki renk psikolojisi bilgilerimizi bir araya getirdiğimizde, önce logosu kırmızı-sarı'dan oluşan restoranları hatırlıyoruz; sonra birçok restoranda fiyatların neden maviye çalan renklerle yazıldığını daha iyi anlıyoruz :)
Kaynaklar: Mentalfloss.com, Aaronallen.com, Iastate.edu, Menutechnologies.net & HBR.org