YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İftar ve sahur yemeklerine dikkat!

Uzmanından Ramazan’da sağlıklı beslenme yolları

İftar ve sahur yemeklerine dikkat!

Başakşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nden Dr. İzzet Yılmaz Yaklaşan, Ramazan dolayısıyla iftar ve sahur yemekleriyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. İşte sağlıklı bir Ramazan geçirmek için uzmanından tavsiyeler.

Yaklaşan Ramazan’la birlikte, evlerde tatlı bir telaş başladı. Sahur ve iftariyelikler hazırlanıyor, alışverişler yapılıyor. Ramazan boyunca özenle hazırlanacak sofralar, güzelliği kadar, dikkat edilmezse ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Uzmanlar, önemli birkaç noktaya dikkat edilerek, Ramazan ayını daha sağlıklı geçirilebileceğini vurguluyor.

Bol su tüketin, ağır yemekler yemeyin

Başakşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü adına konuşan Dr. İzzet Yılmaz, ilçe sakinlerini bilgilendirmek için yaptığı açıklamada üç ana öğünden oluşan günlük beslenme düzeninin, iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne düştüğü ve uzun süre aç kalınacağı için daha çok yemek yenildiğine dikkat çekti.

Dr. İzzet Yılmaz, “Bu mevsimde sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olur. Buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşayabiliriz. Günde ortalama, en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmelidir. Bununla birlikte ramazanda sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve suyu, soda, sebze suyu vb. sıvıları sık sık tüketmek gerekir. Sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda, vücudun su ve tuz kaybı daha da artmaktadır. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran (tuz kullanımında herhangi bir tıbbi sakınca bulunmayan durumlarda) içilmesi gerekir” dedi.

Mutlaka Sahura Kalkılmalı

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Gece metabolizma hızı yavaşladığından, vücudun yağlanma hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlar ise açlıklarını geciktirmek için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketme yolunu tercih edebilirler. Ancak aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi yaklaşık 15-16 saat olan açlık süresini 20 saate çıkarır. Bu durumda açlık kan şekeri daha erken düşer ve buna bağlı olarak günümüz daha verimsiz geçebilir” dedi.

Ramazan ayının vazgeçilmezi olan iftardaki beslenmenin nasıl olması gerektiğini de anlatan Dr. İzzet Yuılmaz, ”Susuzluk hissedilmese bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. İftara, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygun olur. Yine, enerji veren ve kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Hızlı yemekten kaçınılmalı, yiyecekler yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra belirli aralıklarla, her seferde küçük porsiyonlarla beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon karşısına geçilmemeli, koltukta dinlenmek yerine hareket edilmelidir. Yemekten sonra kısa mesafeli yürüyüş yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır” diye konuştu.

Kızartma ve yağlı yiyeceklere dikkat

Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerine de değinen Yılmaz, “Özellikle haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli. Kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca bu tür yağlı ve ağır besinler tüketilip yatıldığında ciddi reflü ve mide rahatsızlıkları görülebilmektedir. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı oluşabilecek kabızlıkları önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ile ara öğünlerde meyve ve kuru yemişler (ceviz, fındık, badem vb.) tercih edilmelidir.''

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler