2017 Ramazan ayı sıcaklıklar bakımından geçen yıla oranla biraz daha zorluk derecesi düşük. Gün içerisinde, özellikle haftaiçi çalışma saatlerinde trafik yoğunluğu nedeniyle iftara ne kadar kaldı, iftara kaç saat gibi sorular soruluyor. Saat, dakika, üstelik saniye hesaplarının bir matematik profesörü derecesine dayandığı bu dakikalarda sizler için bir iftar saati rehberimiz var. Eğer yolda yakalandıysanız, bu iftar saatine göre programınızı düzenleyebilirsiniz.
İftarda, boş mideyle yemeğe başlanırsa ilerleyen saatlerde mide ağrıları çekebilirsiniz.. Oruç, oda sıcaklığında su içilerek açılırsa daha sağlıklı olur. İftariyelik olarak nitelendirilen hurma, peynir, zeytin veya pastırmadan tadımlık yenilmesi daha uygundur. Yemeğe bir kase çorba ile başlanmalı. Biraz ara verdikten sonra, özellikle Ramazan'ın ilk haftası zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile iftar tamamlanabilir.
Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir; iftardan sahura kadar azar azar fakat sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto gibi içecekler içmelidir. Yine sahurda ayran ve kefir tüketmek de hem doyurucu, hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir.
2-3 adet kuru hurma+1-2 bardak su.
3-4 adet tuzsuz zeytin+ 1-2 bardak su (tuz, susama hissini artırdığı için tuzsuz zeytin tercih edilmeli).
Kara kayısı kurusu (özellikle sindirim sistemi şikayeti olanlar için birebirdir).
Kara erik kurusu yine sindirimi düzenler, lif-posa açısından oldukça zengindir. Bu yiyecekleri, iki bardak suyla tüketin.