HABER

İftara ne kadar kaldı? İstanbul, Ankara ve tüm illerde oruç tutanlar için iftara geri sayım!

İftar sofrası için hazırlıklar yapılıyor ve bir an evvel sofraya oturmak isteyenlerin aklında iftara ne kadar kaldı sorusu var. Haberimizdeki geri sayım aracı ile bulunduğunuz ilde iftara ne kadar kaldığını saniye hassasiyetinde görebilirsiniz. Bilindiği gibi iftar saati saniyelerle de olsa gün be gün değişmektedir. İşte il il ramazan imsakiyesi ve iftar vakti geri sayım aracı...

İftara ne kadar kaldı? İstanbul, Ankara ve tüm illerde oruç tutanlar için iftara geri sayım!

2017 yılının Ramazan ayı senenin en uzun günlerine denk gelse de en azından ülkenin pek çk yerinde sıcaklıklar henüz çok yükselmiş değil. Bu da oruç tutanlara bir nebze yardımcı oluyor. Tabii yine de oruç tutanlar gün içinde iftara ne kadar kaldı diye merak etmekten kendilerini alamıyorlar. Özellikle de iftara kalan süre azaldıkça...

Aşağıdaki bağlantı ile 2017 Ramazan imsakiyesi ile iftara ne kadar kaldı geri sayım aracına erişebilirsiniz. Böylece saat, dakika ve saniye hassasiyetinde bulunduğunuz yerde iftara ne kadar süre kaldığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca günün duası ve hadisini okuyabilirsiniz.

İFTARI SAĞLIKLI GEÇİRİN

Sağlık problemleriyle karşılaşmamak için iftar ve sahur arasında 2- 2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Tüketeceğiniz ana sıvı kaynağının su olması gerektiğini unutmayın. Bunun yanında meyve suları, şekersiz hazırlanan kompostoları da tüketebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta da; orucunuzu buz gibi suyla açmamak. Aksi halde gaz ve hazımsızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Karbonhidrata dayalı bir öğün (pilav, makarna, pide ve tatlıdan zengin) uzun saatler açlık nedeniyle düşen kan şekerinin hızla yükselmesine ve insülin salınımının artmasına neden oluyor. Hızlı artan insülin seviyesi de kan şekerinde dalgalanmalara ve bu da özellikle karın bölgesinde yağlanmalara yol açabiliyor. Bu nedenle karbonhidrat tüketimini kısıtladığınızda hem yağlanmayı önleyebilir hem de günü daha zinde ve tok geçirebilirsiniz.
İftarda boş mideye aniden yüklenmek hazımsızlık ve reflü nedeni olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal bu nedenle iftarı 2
öğün şeklinde yapmaya özen göstermeniz gerektiğine işaret ederek “İlk öğünü çorba yanına salata ile yapın. Bu ilk öğünden 30 dakika sonra protein kaynağı bulunduran etli / tavuklu veya balıklı bir ana öğün yemeğinin yanına sebze yemeği olacak şekilde ikinci öğünü oluşturabilirsiniz. Ardından sahura kadar 1-1.5 saat arayla iki ara öğün yapmayı da ihmal etmeyin” diyor.

İFTAR DUASI

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) iftar vakti geldiğinde orucunu, “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." şeklinde dua ederek açardı. Bu duanını anlamı, (Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.) ( Ebu Davud, Savm: 22) şeklindedir.
Diğer yandan iftar duası okuyarak orucunu açmak isteyenler şu duayı okuyabilirler:
"Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema ahhertü."
Anlamı: "Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla."

PEYGAMBERİMİZ (S.A.V) ORUCUNU NE İLE AÇARDI?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) orucunu hurma ile açmayı tercih ederdi. Peygamberimiz oruç açıyorken ateş dokunmamış yiyeceklerin tüketilmesini tercih ediyordu. Öte yandan Peygamber Efendimizin (s.a.v), 'Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.' dediği rivayet edilir.

En Çok Aranan Haberler