HABER

İftarda boş mideye yüklenmeyin

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü sağlık uzmanları, Ramazan ayı öncesi bir dizi uyarılarda bulundu.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü sağlık uzmanları, Ramazan ayı öncesi bir dizi uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değiştiğini belirterek, "Üç öğün olan günlük beslenmemiz iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimimiz artar.

Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimimiz azalır. Oysa unutmamak gerekir ki, günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez" dedi.

Ramazan ayı öncesi alınması gereken önlemleri ise şöyle sıralandı: "İftarda, boş mideye birden yüklenmemek gerekir. Yaklaşık on iki saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, iftar sonrasında hazımsızlık çekmemize neden olabilir. Örneğin, iftar yemeğine hafif bir yemek olan çorba ile başlayıp, ızgara tavuk veya balık, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile tamamlanmalıdır."

Sahura kalmadan oruç tutulmasının veya sadece su içerek niyetlenmenin aç kalma süresini arttırdığı, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk tansiyon ve kan şekerinin düşmesi ve dikkatte azalmaya neden olduğu vurgulayan uzmanlar, "Ramazan ayında öğünlerin sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.

Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir.

Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir" açıklamasını yaptı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler