Iğdır'da çeşitli nedenlerden dolayı burun estetiği bozulan 4 hastaya, kaburgalarından alınan kemiklerle yeni burun yapıldı.
Iğdır Devlet Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Volkan Kahya, hastalarının kaburgasından aldığı kemiklerle burun estetiği yaparak Iğdır'da bir ilke imza attı. 6 ayda 4 hastaya aynı yöntemi uygulayan Op. Dr. Volkan Kahya, bu yöntem sayesinde burun estetiği bozuk olan hastaların sosyal hayata bağlandığını söyledi. Türkiye'nin en doğusunda böyle operasyonları yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Kahya, "Kişi burnundaki bu problemden dolayı erişkin yaşa geldiği zaman sıkıntı yaşayacağı için erken müdahale etmek gerekiyor. Tıbbi müdahalenin yapılması için iki seçenek var. Dışarıdan yapay silikonla veya ölülerin kıkırdakları ile yapılabilir ama bunlarda birçok sıkıntı var. Bu maddelerin Amerika'da özel olarak işlenip gelmesi gerekiyor. Bu da hem maliyetli hem de vücudun kabul etmemesi ve erime ihtimali var. Vücut bunları sindiriyor ve yabancı malzemeleri dışarı atıyor. Hastanın kendi dokusunun, özellikle de kıkırdağının kullanılması daha sağlıklı oluyor. Vücutta uyum problemi yaşanmıyor. Kafatası
kemiği, kulak kıkırdağı ve kaburga kıkırdağı kullanılıyor. Burunda genellikle kafatası kemiği kullanılmaz çünkü bu hastaların burunları dümdüz olduğu için alternatif olarak kaburga kemiğinin esnek kısmını kullanıyoruz. Bu kıkırdak kendini yenileme şansı bulmasa da hastada hareket kabiliyeti hiçbir şekilde kısıtlanmıyor" dedi.
"BU OPERASYONLARLA SEVK ZİNCİRİNİ TERSİNE ÇEVİRDİK"
Iğdır'da genelde bu hastaların şimdiye kadar hep dışarıya sevk edildiğine dikkat çeken Op. Dr. Volkan Kahya, "Bu operasyonlarla sevk zincirini geri çevirdiğimizi düşünüyoruz. Çünkü İstanbul'dan buraya gelip ameliyat olarak tekrar oraya giden iki hastamız var. Bu tür şikayetlerle gelen hastalar genelde, 'Senin ameliyatın çok zor olur, burnun düşer, çok daha sıkıntı yaşarsın, en iyisi sen böyle kal, böyle yaşamaya devam et' şeklinde geçiştirilmiş ve korkutulmuş. Biz böyle tıbbi operasyonlarla bu bireylerimizi tekrar topluma katarak kendilerine olan özgüvenlerini kazanmalarına yardımcı olduk" dedi.
Bu operasyonların çok maliyetli olduğuna dikkat çeken Kahya, "Genelde devlet hastaneleri tercih ediliyor. Bu tip operasyonlar genellikle iyi bir kadrosu olan büyük şehirlerdeki hastanelerde yapılıyor. Iğdır gibi bir merkezde böyle başarılı bir tıbbi operasyonun yapılması bizim için mutluluk verici bir durumdur" ifadelerini kullandı.
Iğdır Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Bülent Kaya ise, "Bu ameliyatlar hastanemiz için ilklerden birisiydi. Bu bizi heyecanlandırıyor. Bu tip operasyonlar genellikle 3. basamak hastaneler, araştırma ve üniversite hastanelerinde yapılan müdahalelerdir. Biz hastanemize gelen hekimlerimize gerekli imkanı sağladığımız zaman yapabileceklerini gördükçe seviniyoruz. Batıda yaşayan Iğdırlı vatandaşların bu hizmeti almak için buraya gelip ameliyat olarak tekrar batıya gitmeleri, bu sevk zincirini tersine döndürmesi bizim için gurur verici bir durumdur" şeklinde konuştu.
Yapılan ameliyatla yeni burnuna kavuşan Mirsettin Demirel isimli vatandaş da önceleri bakamadığı aynalara şimdi gönül rahatlığı ile baktığını, yapılan operasyonla hayatının değiştiğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz