Iğdır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, elma bahçelerinde elma iç kurduna karşı birinci mücadele zamanının geldiği uyarısında bulundu.
Yazılı bir açıklama yayınlayan Iğdır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Eraslan, 2012 yılında ilde 2 ayrı yerde kurulan elektronik tahmin ve erken uyarı cihazlarından alınan iklim verilerinin Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca değerlendirilmesi sonucunda; elma ağaçlarının en önemli zararlısı olan ‘Elma İç Kurdu’nun zararlısının birinci dölü için ilaçlı mücadele zamanının geldiği söyledi. Eraslan, “Çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu zararlıya karşı, 3 gün içinde elma bahçelerini ilaçlamaları konusunda gerekli duyurular, 4 bin 500 üreticimize SMS yoluyla toplu mesaj şeklinde ulaştırıldı. Kullanılan ilacın etki süresine bağlı olarak, bu ilk ilaçlama tarihinden 10-15 gün sonra ikinci bir ilaçlamanın daha yapılması gerektiği konusunda bilgilendirildi” dedi.
Elma iç kurduna ait son nesil larvalar, kışı daha ziyade ağaç gövdesinin çatlamış kabukları arasında, kısmen de yere dökülmüş toprakta bulunan kalıntılar arasında; ambalaj ve depolama yerlerinde ördükleri kokonlar içerisinde olgun larva döneminde geçirdiğini anımsatan Eraslan, “Kışlayan larva, mayıs başlarına doğru pupa olur. İlkbahar ergin çıkışları birinci döl genellikle mayısta başlar ve temmuz ortalarına kadar devam eder. İlkbaharda çıkan kelebekler yumurtalarını, daha çok meyve buketlerine yakın olan yapraklara ve az kısmını da genç meyvelere ikinci döl erginleri ise daha çok meyvelere ve az kısmını da meyveleri çevreleyen yapraklara bırakır” diye konuştu.
Yumurtadan çıkan larvalar, meyvelerin birbirine temas ettiği yerlerden giriş yaptığını ifade eden Eraslan, “İlk larvaların çıkışı ile meyveye giriş arasındaki süre, birçok etkenlere bağlı olmak üzere genellikle 4-8 saat arasında değişir. Meyveye giriş öncesi larva çok hassas olduğundan rüzgar, yağmur veya predatörlerden (avcı böceklerden) dolayı yüksek oranda ölüm olabilmektedir. Bu dönem elma iç kurduna karşı mücadele önlemlerinin zamanlamasında çok önemlidir. Zira larvaların meyveye girmeden yok edilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı kullanılacak bitki koruma ürünlerinin reçete ettirmek için üreticilerimizin il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz