YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İğneada’da Termik Santrala karşı eylem

Silivri Çevre Derneği, İğneada’da yapılmak istenen Termik Santral hakkında yazılı basın açıklaması yaptı

İğneada’da Termik Santrala karşı eylem

ğneada’da yapılması planlanan termik santrale karşı tepkiler sürüyor. Bölge halkı ve çevreciler İğneada’da termik santrale karşı çadır eylemi yaptı. Eylemle ilgili Silivri Çevre Derneği yazılı bir basın açıklaması yaptı:

“17 Kasımda İğneada, Beğendik Köyünde "Termik ve Nükleer Santral İstemiyoruz!" adlı bir çadır kamp düzenleneceğini duyunca Silivri Çevre Derneğinden Başkan Ali Korsan ve yönetim kurulu üyeleri Adem Akıncıoğlu ile Ertuğrul Akçaoğlu sabah erkenden İğneadaya doğru yola koyulduk.

İğneadalılar, Beğendik köylüleri, Trakyanın her köşesinden gelmiş çevreciler, dağcılar, bisikletliler ve motorsikletlilerden oluşan bir grup, termik santralın yapılmak istendiği yerde çadır eylemi yapıyor ve yapılmak istenen santralı protesto ediyorlar. Yüze yakın çadırda yaklaşık üçyüz kişi bu geceyi çadırda geçiriyorlar.

Öğle saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan gruplar, sözde santral alanına çadırlarını kurdular. Sonra topluca çorba ve pilav yenildi.

Daha sonra İğneada Belediye Başkanının gelmesiyle, gruplar sınıra yürüyerek eyleme destek veren komşu Bulgar köylüleriyle buluşmak istediler fakat yetkililer buna izin vermediler. Bunun yerine yarın kumsalda sembolik bir protesto yürüyüşü yapılacak.

Akşam saat beşte sahilde büyük bir ateş yakıldı. Aynı saatte karşıdaki Bulgar köyü Rezova'da da büyük bir ateş ve meşaleler yakılarak Beğendik'deki eyleme destek verildi. Rezovalıların ateşi tam sınırdaydı. Beğendikteki protestocular ise askeri bölge nedeniyle ateşlerini sınırdan yaklaşık iki kilometre uzakta yaktılar.

Dünyanın ender rastlanan harikalarından biri olan Longoz Ormanlarının (su basar ormanların) bulunduğu İğneada Yöresi daha önce sularının İSKİ tarafından İstanbula taşınması tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Şimdi de Nükleer ve Termik santral yapılma tehlikesi ile karşı karşıya.

2500 hektar alanı kaplayan İğneada longozları, bu güne kadar yapılan araştırmalara göre, 27 tür ağaç ve ağaççık, 4'ü endemik olmak üzere toplam 671 tür bitki, 221 tür kuş, 50 tür memeli, 35 tür sürüngen, 310 tür böcek, 30 tür tatlı su balığı ve 20 tür ekonomik değeri olan deniz balığı türünün yaşam alanıdır.

İğneada longozları ve akarsuları üzerindeki tehdit, milyonlarca yıldır buradaki farklı ekosistemlerde varlığını sürdüren zengin, canlı yaşamla birlikte balıkçılığı ve bölge halkına yeni bir geçim kaynağı sağlayacak olan ekoturizmin gelişmesini de tehdit etmektedir.

İğneada'da bir nükleer santral ya da termik santral yapılmasına izin verilemez. Bu bir doğa cinayetidir. İğneada çevresindeki doğa harikaları kıskançlıkla korunmalıdır.

Türkiyenin termik santrallarla ya da nükleer santrallarla elde edilecek enerjiye ihtiyacı yoktur.

Bu Güneş, Bu Rüzgar Bize Yeter!”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler