Financial Times Gazetesi, anlaşmayı Türkiye’nin kararlığının işareti olarak nitelerken “Analistler, yeni bir ihale yapılmadan ortaklar seçilmesi kararını eleştirdi” diye yazdı. Ancak gazeteyle bir söyleşi yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, mevcut yaklaşımın kurallara uygun olduğunu belirterek, “Zaman kaybetmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Ekonomi gazetesi, Financial Times, EÜAŞ ile Güney Koreli devlet şirketi Kepco arasında yapılan işbirliği anlaşmasının, Güney Kore’nin nükleer sanayinde küresel bir oyuncu olma planlarını önemli ölçüde güçlendirdiği yorumunu yaptı.
Haberde Enka İnşaat ile ortaklık kuran Kepco ile yapılan anlaşma, nükleer santral yapımı için daha önce dört girişim yapan Türkiye’nin, bu defa başarılı olma kararlığının bir işareti olarak değerlendirildi.
-BAKAN YILDIZ’IN AÇIKLAMALARI-
Gazete’nin telefonla söyleşi yaptığı Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız da, anlaşma ile Kepco’ya, Sinop ilinde dört reaktörü olan 5 bin 600 megavatlık bir santralin yapımı için fizibilite çalışmasını yapması ve teklifte bulunması için beş aylık süre verildiğini anlattı.
Türkiye’nin ithal petrol ve gaza olan bağımlığını azaltmak amacıyla nükleer santrallerin enerji üretimindeki payının, 2020 yılına kadar yüzde 10’unu oluşturmasını istediklerini kaydeden Taner Yıldız, devletin Sinop santralinde yüzde 20-25’lik bir pay almasını istediğini belirtirken de benzer bir düzenlemenin Mersin santrali için de bir “opsiyon” olduğunu söyledi.
-“RAKİP ŞİRKETLER MAHKEMEYE GİDEBİLİR”-
İngiliz gazetesi, “Analistler, yeni bir ihale yapılmadan ortaklar seçilmesi kararını eleştirdi. Analistlerden biri, rakip şirketlerin mahkemeye başvurmaları potansiyeline dikkat çekerken diğeri, ‘dışarıdan güzel görünmüyor’ dediğini” yazdı. Gazete, şöyle devam etti:
“Ancak Sayın Yıldız, mevcut yaklaşımın, kurallara uygun olduğunu, hükümetin başka şirketlere de açık olacağını söyledi. ‘Zaman kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle bu sistemi seçtik. İhalede ne olduğunu gördük ve o koşullarda hiçbir yere varamadık’ dedi.”
Gazete, Kepco’nun, geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde ABD, Fransız ve Japon rakiplerini geride bırakarak 20.4 milyar dolarlık nükleer santrallerin yapımını öngören bir kontrat elde ettiğini anımsattı.
Türkiye ile yapılan anlaşmanın, şirketin yükselen piyasalarda daha büyük bir hamle yapmasına olanak sağlayacağını belirtilen haberde Güney Koreli yetkililerinin, şirketlerinin 2030 yılına kadar nükleer reaktör satışlarından 400 milyar dolar kazanabileceği açıklamaları da aktarıldı. (ANKA)