Türkiye’de ilk defa ihale yöntemiyle kesimhanelerde görevlendirmek için yetkilendirilmiş veteriner hekim alınması tartışmalara yol açtı. Bursa Veteriner Hekimleri Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, yaptığı açıklamada, ihaleye çıkılarak işi en ucuza yapacak kurum ya da kuruluşlara denetim işini bırakmanın son derece hatalı bir uygulama olduğunu savundu.
Söz konusu uygulama kapsamında ilk olarak Afyonkarahisar'a yapılmış Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 12 yetkilendirilmiş veteriner hekim almıştı. 15 Temmuz’da göreve başlayacak personel, 24 işletmede kesim ve üretim öncesini ve sonrasını denetleyerek raporlamaları müdürlüğe bildirecek.
Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap da hizmet alımı yoluyla 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na (KİK) göre yetkilendirilmiş veteriner hekim istihdamı için ihaleye çıktıklarını, mevcut kesimhane ve et parçalamada faaliyet gösteren işletmelerin diğer illere göre sayıca oldukça fazla olduğunu belirtti.
Arap, "Bu işletmelerde halkın sağlığını korumak ve güvenilir gıdanın halkımıza arz edilmesini sağlamak için yapılan kesimlerin veya üretimlerin aralıksız olarak kontrol edilmesi zorunludur. Bu sebeple, işletmelere gün içinde mesai şeklinde sürekli bir veteriner hekim görevlendirilmesi gerekmektedir." dedi.
Arap, bu yüzden yürütülen birçok faaliyetin de aksatılmadan yürütülebilmesi için bu alanda 12 veteriner hekim görevlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Hizmet alımının ihale kanunlarına göre yapıldığını, teknik şartname şartlarını sağlayan her firmanın ihaleye girebileceğini ifade eden Arap, "Ama bu kontrol başkasının elinde olacak anlamına gelmemelidir. Bilakis hizmet alınan işlerde veteriner hekimler tarafından verilecek tüm hizmet ve yapılan işler tamamen otoritenin yani gerek Bakanlığımızın gerekse müdürlüğümüzün kontrolünde olacaktır." diye konuştu.
İhaleyle veteriner istihdamı bazı meslek kuruluşlarının tepkisine neden oldu. Bursa Veteriner Hekimleri Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, yaptığı açıklamada, ihaleye çıkılarak işi en ucuza yapacak kurum ya da kuruluşlara denetim işini bırakmanın son derece hatalı bir uygulama olduğunu savundu.
Sağlam, şunları ifadet etti: "Bakanlık sorumluktan kaçmak ve işi ucuza getirmek yerine, sözleşmeli ya da kadrolu personel alımına gitmelidir. Bakanlık bu uygulamayla mesleğimizi hiçe saymakla kalmayıp, yapılacak denetimlerin güvenliğini de tartışmalı hale getirmiştir. Kaldı ki bünyesinde veteriner hekim istihdam etmek yerine, bu işi ucuza yaptırmaya çalışmak, kamuda taşeronlaşmaya gidişin de açık bir göstergesidir. Veterinerlik hizmetinin maliyetini azaltmaya yönelik bu uygulama tamamen hatalıdır. Bakanlığın biran önce bu hatayı görüp, yaptığı uygulamayı gözden geçirmesini istiyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz