DİYARBAKIR (İHA) - İnsan Hakları Derneği (İHD) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Mehdi Perinçek, insan hakları kavramının en fazla gündeme geldiği 2004 yılında olumlu gelişmelerin yaşandığını, buna karşın ciddi insan hakları ihlallerinin de 2004 yılına damga vurduğunu ileri sürdü.
Hak ihlallerine ilişkin raporu açıklayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Perinçek, ihlallerde artış yaşanmasına rağmen, gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Verilere göre, çatışmalardaki can kayıplarında önceki yıla oranla yüzde 110'luk artış yaşandığını, bununla birlikte 2004 yılında sevindirici gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Perinçek, "2004 yılı, insan hakları adına farklı dillerde televizyon-radyo yayını, özel dil kurslarının açılması, toplantı ve gösteri hakkına yönelik olumlu düzenlemeler, Dernekler Kanunu ve Türk Ceza Yasası'nda yapılan değişiklikler, DEP'li milletvekillerinin serbest bırakılması, valilik bünyesindeki insan hakları il kurullarının yeniden düzenlenmesi gibi sevindirici gelişmelere de sahne oldu" dedi.
Başta yargısız infaz iddiaları olmak üzere, köy boşaltma, silahlı çatışmalar, işkence iddiaları, toplu mezarlar, ifade özgürlüğüne yönelik soruşturmalar, keyfi gözaltılar, izinsiz veya izin kararını göstermeksizin ev ve üst aramaları gibi başlıklarda artış gözlemlediklerini öne süren Perinçek, buna karşın ihlalleri gerçekleştirenlere açılan adli ve idari soruşturmaların son derece yetersiz kaldığını iddia etti.
Er ya da geç Türkiye'de insan hakları ihlallerinin asgari düzeye ineceğine inandıklarını belirten Perinçek, insan hakları ihlallerinin sona ermesinin, tek başına demokratikleşme ve aydınlık bir gelecek için yeterli olmadığına dikkat çekerek, konumu ne olursa olsun çatışan tarafların yol açtığı ihlallerin tespiti için TBMM'nin öncülüğünde, sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle 'Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu' kurulması gerektiğini belirtti.
İHD verilerine göre, geçen 3 yıl boyunca hak ihlallerinde, her alanda giderek yükselen bir grafik görüldüğüne dikkat çekildi. Buna göre, 2002 yılında sadece 14 olan çatışmalardaki can kayıpları, 2003'te 104'e, 2004'te ise 219'a yükseldi. Faili meçhul cinayet ve yargısız infazlarda da aynı yükseliş görüldü. 2002 yılında 41 olan ölüm sayısı, 2003'te 80'e, 2004'te ise 68'e çıktı. Son 3 yıl içinde işkence nedeniyle yapılan başvuruların toplamı bin 57 olarak belirlenirken, 77 kişi görev yerinden sürgüne gönderildi, 887 kişi ise idari soruşturma ve cezaya uğradı.