YURTHABER

Van
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İhd’den ‘yaşam Hakkına Saygı’ Talebi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Başkanı Ömer Işık, yaşam hakkının ulusal üstü insan hakları...

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Başkanı Ömer Işık, yaşam hakkının ulusal üstü insan hakları belgelerinde yer alan bir insan hakkı olduğunu belirterek, “Ölüm cezası kaldırılmıştı ama, yaşam hakkına saygı istiyoruz” dedi.

Faki Teyran Parkı’nda bir araya İHD üyeleri, basın açıklaması düzenledi. Grup adına basın metnini okuyan İHD Van Şubesi Başkanı Ömer Işık, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 3’ncü maddesinde yaşam hakkı ‘Herkesin yaşam hakkı ile kişi özgürlüğü ve güvenliğine hakkı vardır’ şeklinde düzenlendiğini belirtti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde de yaşam hakkının yasanın koruması altında olduğunun vurgulandığını ifade eden Işık, “Bu yükümlülük yaşam hakkı söz konusu olduğunda öncelikle devletlerin kendilerinin yaşam hakkını ihlal etmemesi şeklinde kendini gösterir. Saygı yükümlülüğü pozitif bir yükümlülük olarak, üçüncü şahısların yaşam hakkını ihlal etmemesi için önlem alınması gerekir. İhlal edenler olduğunda soruşturma ve kovuşturmaya başvurması ve yaptırım uygulaması, yaşam hakkını ihlal edenler kamu görevlisi de olsa etkin hukuk yollarının tanınması ile kendini gösterir. Türkiye Cumhuriyeti ölüm cezasına kuruluşundan itibaren yasalarında yer vermiş ve bu cezayı uygulamış bir ülkeydi. İstiklal Mahkemeleri yargılamaları, Şeyh Sait’in, Seyit Rıza’nın idam edilmeleri, sıkıyönetim mahkemeleri tarafından verilen ölüm cezası kararları ve darbe dönemlerinde söz gelimi 27 Mayıs 1971 döneminde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın idam edilmeleri, 12 Eylül 1980 döneminde çocuk yaştaki Erdal Eren dahil 50 ölüm cezasının infaz edilmiş olması binlerce örnek verilebilir. İnsan Hakları Derneği ölüm cezasına karşı hem 1987 yılında imza kampanyası düzenlemiş ve 150 bin imza toplamış hem de 1999 yılında yeniden ölüm cezasına karşı imza kampanyası düzenleyerek 539 bin imza toplamış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına vermiştir. Sonuç olarak olumlu sonuçlanan bu sürece rağmen ölüm cezası tartışmalarının, üstelik de Başbakan tarafından tekrar Türkiye’nin gündemine taşınabilmiş olması şaşırtıcıdır. Ölüm cezası kaldırılmıştı ama, yaşam hakkına saygı istiyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak yaşam hakkına saygı istiyoruz. Mağdurların ve insan hakları savunucularının adalet arayışları sürecektir. Cezasızlık politikasına ve uygulanmasına son verilmelidir” dedi.

Ömer Işık’ın yaşam hakkına yönelik yapılan ihlallerden de örnekler vermesinin ardından basın açıklaması sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler