YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ihlara Vadisi’nde Antep Fıstığı Yetiştirilecek

Kapadokya’nın batı kapısı olarak bilinen ve dünyanın ikinci büyük kanyonuna sahip olan Aksaray’ın Güzelyurt ilçesindeki...

Kapadokya’nın batı kapısı olarak bilinen ve dünyanın ikinci büyük kanyonuna sahip olan Aksaray’ın Güzelyurt ilçesindeki Ihlara Vadisi’nde, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan ortak bir çalışma ile menengiç ağaçlarına Antep fıstığı aşılaması yapıldı.

Geçtiğimiz yıllarda Antep fıstığının yetişip yetişmediğini test eden müdürlük ekipleri, aldıkları olumlu sonuç ile Ihlara Vadisi’nde aşılama çalışmalarını başlattı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri tarafından Ihlara Vadisi’nde bulunan menengiç ağaçlarına aşılama yapıldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, yıllar önce Ihlara Vadisi’nde Antep fıstığının yetişip yetişmediğinin test edildiğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirterek, bunun üzerine aşılama çalışmalarına başladıklarını söyledi. Ihlara Vadisi’nin Aksaray’ın en önemli ören yerlerinden olduğunu belirten Doğan, “Ihlara Vadisi bilindiği gibi Aksaray ilinin en önemli ören yerlerinden birisi. Kapadokya içerisinde, Kapadokya’nın incisi olarak tanımlıyoruz. 14 kilometrelik hat dahilinde hem doğal güzelliği, hem tarihi mekanları ile öne çıkıyor. İnanç turizminde Kapadokya içerisinde önemli bir ören yeri” dedi.

Geçmiş yıllarda vadide testlerin yapıldığını dile getiren Doğan, “Geçmiş yıllarda Tarım İl Müdürlüğümüz ile beraber burada Antep fıstığı gibi biraz daha vadi tabanında Akdeniz benzeri iklim özelliği gösteren ürünler denenmiş, bunda da olumlu sonuçlar alınmış. 2013 yılı itibari ile Tarım İl Müdürlüğümüze müracaat ettik. Vadinin muhtelif yerlerinde, özellikle vadi başından Belisırma gişelerinin bulunduğu bölgeye doğru bulunan menengiç ağaçlarının aşılanması ile bu çalışmayı başlattık. Haziran ayı başından itibaren çalışmalar başladı ve Haziran’ın sonuna yaklaştık. Aşılama çalışmaları öncelikle temizlik olarak başladı, şu anda da aşılama faaliyetleri devam ediyor” diye konuştu.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun ise, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün müracaatı üzerine harekete geçtiklerini belirterek, “Daha önceki yıllarda burada menengiç ağaçlarında Antep fıstığı aşılama çalışmaları yapılmış ve olumlu sonuç alınmış. 2013 yılı içerisinde de Kültür Müdürlüğümüzün müracaatı üzerine burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak temizlik çalışmalarını başlattık ve havaların ısınması ile 21 Haziran itibari ile de burada aşılama çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız. Antep fıstığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hem Gaziantep, hem de Siirt’te yetiştiriciliği yapılan, kısmen Adıyaman’da ve Kilis bölgesinde de yetiştiriciliği yapılan bir ürünümüz. O ürünün Orta Anadolu gibi karasal iklimi olan bir yerde yetiştirilebilmesi gerçekten ilgi çekici” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler