Zonguldak’ta, 17 Mayıs 2010’da meydana gelen grizu faciasında ölen madencilerin ailelerinin acısı, bilirkişi raporunda ortaya konulan ihmaller zinciriyle bir kat daha arttı. Raporda suçlanan maden mühendisi 28 yaşındaki Koray Kebapçı’nın babası 57 yaşındaki Turan Kebapçı, "O 12 dakikada işçiler kurtulabilirdi" derken, eşi 51 yaşındaki Nimet Kebapçı ise "Gazın yükseldiğini bile bile niye içeriye haber vermemişler?" diyerek tepkisini gösterdi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu’nda, galeri açma ve hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Yapı-Tek’te çalışan 30 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasıyla ilgili ikinci bilirkişi raporu, aileleri şoke etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof.Dr. Tevfik Güyagüler, Doç.Dr. Hasan Aydın Bilgin ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç.Dr. Süleyman Başterzi’den oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı 16 sayfalık raporda gözler önüne serilen ihmaller zincirlerini bugün gazetelerde okuyan aileler, büyük üzüntü yaşadı.
"ŞOKE OLDUM" Faciada hayatını kaybeden Sadık Kocakaya’nın Kilimli Beldesi’nde oturan TTK’dan emekli maden işçisi babası Satılmış Kocakaya, bilirkişi raporuyla ilgili haberi gazetelerde okuduğunu, büyük şok yaşadığını söyledi. Kocakaya, "Ne diyeyim, adalet yerini bulsun. 30 canı bir daha geri veremezler bize, gitti evlatlarımız, fidanlarımız gitti. Bu olaydan sonra suçlulular tutuklansa ne yazar. Çocuklarımızı bize geri veremezler. Bu olayda ihmal var. Çocuğum her işten geldiğinde, ’Kıl payı kurtuluyoruz, ocakta gaz var’ diyordu" diye konuştu.
50 yaşındaki Sebahat Kocakaya ise, oğlunun acısını hala yüreklerinde yaşadıklarını belirterek, "Oğlum, ’burada gaz var’ diye uyardığında, şirket yetkililerinin ’birşey olmaz’ diye çıkıştıklarını söylerdi. Suçluların cezalandırılmasını istiyoruz" diyerek gözyaşlarına boğuldu.
"O 12 DAKİKADA İŞÇİLER KURTULABİLİRDİ" Raporda, ölen diğer maden mühendisi Ramazan Yavuz ile birlikte, pervaneler ve sensörlerin hatalı yerleştirilmesinden sorumlu tutulan maden mühendisi Koray Kebapçı’nın TTK’dan emekli maden işçisi babası 57 yaşındaki Turan Kebapçı da şaşkınlık içinde olduklarını söyledi. Eşiyle birlikte bayram öncesi oğlunun mezarını ziyaret eden Turan Kebapçı, "TTK ve Yapı-Tek suçlu. İkisi de suçlu. En çok TTK suçlu. Hiç denetim yapmıyor. Denetim yapsaydı, böyle olmazdı. Ben de çalıştım madende 20 sene. Aynı ocakta çalıştım. Ayda bir iki kere gelirlerdi. Her gün girseler böyle olmazdı" dedi. Oğlunun suçlanmasına çok üzüldüğünü belirten Turan Kebapçı, "Şimdi nereden çıktı bu, bizle niye uğraşıyorlar ki. O 12 dakikada işçiler kurtulabilirdi. Bu kaza olmayabilirdi diye düşünüyorum. Sorumlular cezalarını çekecekler" dedi.
"GAZIN YÜKSELDİĞİNİ BİLE BİLE NİYE HABER VERMEMİŞLER?" Nimet Kebapçı da, suçun çocuklarının üzerine atılmaya çalışıldığını söyledi. Nimet Kebapçı, "Kendi suçlarını çocuklarımıza atmasınlar. Kendi canlarından oldular. İnsan kendi canını tehlikeye atar mı? Bir ölçüm cihazı var. Onun başına TTK’nın koyduğu iki görevli var. Gaz yükselmiş, bilgisayar göstermiş, bunlar neredeymiş? Niye bu iki kişiyi almıyorlar. Bu gazın yükseldiğini bile bile niye bir şey yapmıyorlar? Bu kendi suçları. Kendi çalıştırdıkları elemanlarına suç bulsunlar, ’neredeydiniz siz diye?’ Oraya iki kişi koymuşlar, biri lavoboya giderse diğeri başında dursun diye. Neredeymiş bunlar, niye içeriye haber vermemişler? İçeriye haber verilseymiş 3 dakika, en fazla 5 dakikada bunlar dışarıya çıkarmış. Suçu olanların, bu dünyada olmasa bile öbür dünyada cezalarını çekeceklerine inanıyorum" diye konuştu. Bilirkişi raporunda bütün ihmallerin ortaya konulduğunu belirten Nimet Kebapçı, "Kendilerini kurtarmak için çocuklarımıza suç atmasınlar. Bizi en çok yaralayan bu olur" dedi.
MEZAR TAŞINDAKİ YAZILAR Kilimli Beldesi Karadon Mahallesi’ndeki Asri Mezarlık’ta yan yana toprağa verilen maden mühendisi Koray Kebapçı ve elektrik teknikeri Sadık Kocakaya’nın mezar taşlarındaki yazılar dikkat çekti. Kebapçı’nın mezar taşında, "Ölüm beni erken aldı, kalanları yasa saldı. Kendim burada olmasam da, gözlerim yolda kaldı. Dua okursanız başımda, söndüm genç yaşımda. Beni rahmetle anın, ağlamayın başımda" yazarken; Kocakaya’nın mezarında ise "Ey bir dön bak bana, ibret değil miyim sana. Bugün bana yarın sana, bir Fatiha oku bana’ yazısı yer aldı.
GMİS GENEL BAŞKANI: "ONLAR DA BİZİM ARKADAŞIMIZ" Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yeraltı madenciliğinin tehlikeli bir iş olduğunu, bazen 1 dakikanın insan hayatını kurtarabileceğine dikkat çekti. Alabaş, "Ama o 12 dakikanın neye göre ölçüldüğü konusunda bizim şu anda bilgimiz yok. Raporu incelemek lazım. Arkadaşların bulunduğu pozisyon, arkadaşların telefona uzaklığı. Bunlar çok teknik konular. Bunları ayrıntılı şekilde görmeden duygusal tepki vererek, ’12 dakikada arkadaşlarımız kurtulurdu’ demek doğru olmaz. Sonuçta o kurumda suçlananlar bizim arkadaşlar olacak yine. Gaz izleme istasyonundaki arkadaşlarımız olacak. O yüzden biz daha sorumlu, daha temkinli çalışmak zorundayız" dedi.
TTK Genel Müdürü Burhan ise raporla ilgili konuşmak istemediğini, daha sonra detaylı bir açıklama yapacağını söyledi.
RAPORDAKİ 12 DAKİKALIK İHMAL Grizu faciasındaki ihmallerin 17 madde halinde gerekçeleriyle anlatıldığı bilirkişi raporunda TTK ve Yapı-Tek’te çalışan 12 kişi adları verilerek suçlanmıştı. TTK bakım rapor defterindeki kayıtlara göre galeri-2’de saat 13.15’ten, patlamanın meydana geldiği 13.27’ye kadar geçen 12 dakikada metan gazı miktarının yüzde 4’ün üzerinde seyrettiğine dikkat çekilen raporda, "Son 12 dakikada, patlama olasılığının çok yüksek olduğu bilindiği halde, Uzaktan Gaz İzleme Merkezi görevlilerince nasıl bir çalışma yapıldığı, görevlilerin aşağıda çalışan Yapı-Tek çalışanlarına neden haber ulaştırmadığı, neden tüm ekipmanların durdurulmadığı, neden acil kaçış planının uygulanmadığını anlamak mümkün değildir" şeklindeki tespit dikkat çekmişti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz