HABER

İhracat artmaya devam ediyor

İSTANBUL (İHA) - Mart ayı ihracatı bir önceki yıl aynı aya oranla yüzde 39.7 artarak 5 milyar 331 milyon 998 bin dolara yükseldi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, Ocak-Mart dönemi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35.5 artarak 13.8 milyar dolara çıkarken, 12 aylık ihracat yüzde 32.9 artarak 51.5 milyar dolara ulaştı.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı konuyla ilgili açıklamasında, Türk milletinin doğru okunduğunda gayet ilginç mesajlar vermiş olduğunun anlaşıldığı yerel seçimler sonrasında Türkiye'nin geleceğe ve istikrara olan inancının arttığı bir atmosferde ihracattaki artış rakamlarıyla gurur duyduklarını söyledi. Oğuz Satıcı, "İhracatımızın tüm sorunlara rağmen artmaya devam ediyor olması Türkiye ekonomisinin en parlak göstergesi niteliğindedir. Enflasyonun düşmesi, kapasite kullanımındaki artış, tüketici kredilerindeki artış gibi güven ve istikrardan kaynaklanan tüm gelişmeler ihracatımızdaki artışla beslenen kriterlerdir. Enflasyon ile mücadele konusunda mevcut programa bağlı kalmanın mali disiplinin ne denli önemli olduğunu bugün daha açık biçimde görüyoruz. Ekonomide süreklilik şarttır. Mali disiplinin siyasi değişkenlere göre değişmemesi gerektiğini yıllar içerisinde öğrendik" dedi.

"60 MİLYAR DOLARI YAKALAYACAĞIZ" TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye'nin 60 milyar dolarlık bir ihracatı bu yılın sonu itibariyle yakalayacak gibi gözüktüğünü söyledi. Satıcı yeni bir çağı açmak için hükümetin siyasi ve hukuki düzeyde gerçekleştirmeye çalıştığı reformlara iktisadi anlamda da düzenlemeler eklenmesinin bir zorluluk olduğunu belirtti. Satıcı, "Ulu Önder'in de belirttiği gibi siyasi zaferler ekonomik zaferlerle pekiştirilmedikçe uzun süre devam edemezler. Daha önce de söylediğimiz gibi iktisadi düzeyde yapısal reformlara henüz başlanmamıştır. Meclisimizin bundan sonraki dönemde çok yoğun, çok kararlı bir çalışma temposu içerisine gireceğini ve kamu yönetimi reformundan başlayarak devleti küçültecek, devletin mevcut gelirlerini daha efektif kullanacak, vergi tabanını genişletecek bir dizi düzenlemeyi hızla yapacağını umuyoruz. Biz Türk milletinin son seçimlerde hükümete 'hal ve gidişin genel olarak doğru, ama hızlanmalısın' mesajını verdiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"İHRACAT DESTEKLENMELİ" Türkiye ihracatının, Türkiye ekonomisine yaptığı ve gelecek yıllarda yapacağı devasa katkıya uygun bir kaynak aktarma politikası ile desteklenmesi gerektiğini belirten Satıcı, "Talep ettiğimiz şey kesinlikle bir maddi teşvik değildir. Talep ettiğimiz şey Türkiye ihracatının içinden geçtiği değişim sürecine ülke yönetimi tarafından daha fazla destek verilmesidir" dedi. İhracatta hedefin yakalanması için çeşitli konuların çözüme kavuşması gerektiğini ifade eden Satıcı şöyle konuştu:

"Yurt dışında olumlu Türk malı imajının sağlanması için üretilecek projelere daha çok kaynak ayrılması. İhracatımızın farklılaşma süreçlerinin en önemli dinamiği olan tasarım süreçlerine eğitim ve yönetim düzeyinde ve stratejik seviyede planlar yapılması, bu planlar için kaynak oluşturulması. KOBİ'lerimizin ürettiği mal ve hizmetler düşük maliyetle pazarlamaları ve tanıtmaları için planlar yapılması ve kaynak ayrılması üzerinde durulması gereken önemli hususlardır."

En Çok Aranan Haberler