ANKARA (İHA) - Temmuz ayında bir önceki aya göre ihracat miktar endeksi yüzde 9.2 ve ithalat miktar endeksi yüzde 4.6 oranında düşüş gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006 Temmuz ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre; Temmuz ayında bir önceki aya göre ihracat miktar endeksi yüzde 9.2 ve ithalat miktar endeksi yüzde 4.6 oranında düşüş gösterdi. İhracat miktar endeksinde ana sektörler itibariyle tarım ve ormancılıkta yüzde 20.9, balıkçılıkta yüzde 3.5, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 19.2 ve imalat sanayiinde yüzde 8.3, oranında azalış görüldü. Temmuz ayında ithalat miktar endeksleri ise tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 2.5 oranında artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 8.9 ve imalat sanayii sektöründe yüzde 4.8 oranında azalış kaydetti.
Temmuz ayında bir önceki aya göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 0.1 oranında azalırken, ithalat birim değer endeksi yüzde 1.7 oranında arttı. İlgili ayda bir önceki aya göre ihracat birim değer endeksleri, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 10.6 ve madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.4 oranında azalış, balıkçılık sektöründe yüzde 39.6 ve imalat sanayi sektöründe yüzde 0.2 oranında artış kaydetti. İthalat birim değer endeksleri bir önceki aya göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 0.2, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 6.3 ve imalat sanayi sektöründe yüzde 0.8 oranında artış gösterdi. Temmuz ayında bir önceki aya göre ihracat birim değer endeksleri, lokomotif sektör olarak adlandırabileceğimiz tekstil ürünlerinde yüzde 1 oranında azalırken, giyim eşyası sektöründe ise yüzde 0.1 oranında arttı.
Bir önceki ay ile karşılaştırıldığında Temmuz ayında, motorlu kara taşıtları grubunun ihracat miktar endeksi yüzde 11 ve ithalat miktar endeksi yüzde 16.3 oranında azaldı. 2006 Temmuz ayında bir önceki aya göre, imalat sanayii sektörü içerisinde yer alan ana metal sanayii alt sektörü ihracat miktar endeksi yüzde 1.3 ve ithalat miktar endeksi yüzde 10.2 oranında gerilemiştir. Aynı sektörün ihracat birim değer endeksi yüzde 1.9 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 4.1 oranında arttı.