HABER

İhracat ve ithalat masaya yatırıldı

ŞANLIURFA (İHA) - Dış Ticaret Standardizasyonu (DTS) Genel Müdürü Müslüm Demir 10 yılda ihracatın 100 milyar doları aşmasının beklendiğini söyledi. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından düzenlenen geleneksel Dış Ticaret Haftasının 5'ncisi Şanlıurfa'da düzenlenen seminerle başladı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yapılan seminere Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek, Belediye Başkanı Ahmet Bahçıvan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Uğur Büyükburç, Güneydoğu İhracatçılar Birliği Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

Dış Ticaret Standardizasyonu (DTS) Genel Müdürü Müslüm Demir'in yönettiği panele, Gümrük Müsteşarlığı Daire Başkanı Remzi Akçin, AB Genel Müdür Yardımcısı Necmi Uğurlu, İhracat Genel Müdür Yardımcısı Serhat Gök, Harran Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Pirili, Eximbank Daire Başkanı A. Lütfü Bostancı, İthalat Genel Müdür Daire Başkanı Ahmet Ataker, EAD Genel Müdür yardımcısı Oktay Üstündağ, EAD Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Nadir Çakmakİhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Harun Koçak konuşmacı olarak katıldı.

"İHRACATIN YAPILACAĞI KAPI YOK" Şanlıurfa Valisi muzaffer Dilek, ev sahibi olarak Şanlıurfa'nın lokal sorunlarını ele alacağını belirterek, "GAP 9 ili kapsayan ve Türkiye'nin en büyük sekizinci ilidir. GAP topraklarının yarısı Şanlıurfa'da sulanmaktadır. Yakın komşumuz Suriye'ye doğru dürüst bir kapımız yok. Bu kapının yapılması bizim için ve GAP için çok önemlidir. Türkiye'nin en büyük kargo havaalanı Şanlıurfa'da yapılıyor ama dışarıya açılan bir karayolu kapısı yoktur. Ancak bu bölgede sanayi teşvik edilirse yatırım olur. Tercihli Sanayi Bölgeleri konumunda Şanlıurfa'da nerede yer alır onu da bilemiyoruz. Dış ticaretin alt yapısı Şanlıurfa'da yeterli değil. Örneğin turistleri ve işadamlarını ağırlayacak bir otelimiz bile yok. Bu toplantının özellikle Şanlıurfa'da yapılması Şanlıurfalılar için büyük önem taşımaktadır" dedi.

"ÜLKEMİZ EN SORUNLU YERDE BULUNUYOR" Güneydoğu İhracatçılar Birliği Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Türkiye'nin en sorunlu yerde bulunduğuna dikkat çekerek, "Irak, İran ve Suriye gibi komşularımız var. Bu ülkelerdeki savaşlar doğrudan ülkemizi etkiliyor. Krizler, kötü yönetimler ve popülist politikalar yüzünden ülke krize itilmiştir. Türkiye - Irak ticareti büyük önem teşkil etmekte. Ama bu ülkeye uygulanan ambargo ülkemizi direkt olarak etkiliyor. Türkiye'den 85 - 90 ülkeye ihracat yapılıyor. Irak krizi sonuçlandırıldığı zaman Türkiye'deki işadamı derin bir nefes alacaktır. Bunlar savaşla değil diplomasi ile giderilmelidir. Ülkemizden yapılan 31 milyar dolarlık ihracatın 900 milyon doları Güneydoğu'dan yapılmıştır. Bu oran bölge için düşüktür. Hiç bir zaman dünyanın gerisinde kalmamalıyız. Bu toplantı bugüne kadar 2 ilde yapıldı. Şimdiye kadar 4 tanesi İstanbul'da birisi de Şanlıurfa'da yapılıyor" diye konuştu.

"10 YILDA 100 MİLYAR DOLAR"
DTS Genel Müdürü Müslüm Demir de genelde, dış ticaretin özelde ise ihracatın önemine dikkat çekerek, "Genç girişimcilerimizin ilgisini bu alana yöneltmek ve tüm ülkede bir ihracat bilinci oluşturmak amacıyla beş yıl önce başlattığımız Dış Ticaret Haftasının beklenen ilgiyi uyandırdığına inanıyorum. 1998 yılında ihracatta taşımacılığın önemi, 1999 yılında elektronik ticaret, 2000 yılında Türk Malı imajı ve kalite dikkatlerimizden kaçmayacağı gibi gündeme getirdiğimiz konular olmuştur. Dış ticarette, özellikle ihracatta 1980 yılı ile karşılaştırdığımızda geldiğimiz noktanın hiç küçümsenmeyecek bir yer olduğunu belirtmek yerinde olacaktır" dedi.

1980 yılında 2.9 milyar dolar olan ihracatın yaklaşık 11 kat artarak 2001 yılında 31.3 milyar dolara ulaştığını, ihracatta edinilen tecrübelerin gelecek 10 yılda 100 milyar doları aşmasının hedeflendiğini belirten Müslüm Demir, "1980 yılında yüzde 64.6'sı tarım ürünlerinden oluşan ihracatın bugün yüzde 81.7'sinin sanayi ürünlerinden oluşması bunun kanıtıdır. 1999 yılından bugüne kadar ihracatımız belirgin bir artış eğilimindedir. 1999 yılında 26.6 milyar dolar olan toplam ihracat 2000 yılında yüzde 4.5 artarak 27.8 milyar dolara, 20001 yılında yüzde 12.8 artarak 31.3 milyar dolara yükselmiştir. 2002 yılı Ocak - Temmuz rakamlarına göre ise ihracat yüzde 6 artarak 18.9 milyar dolara ulaşmıştır. 1999 yılında 40.7 milyar dolar olan ithalat ise uygulanan kur politikası sonucu TL'nin aşırı değerlenmesi ve iç talepteki canlanma nedeniyle yüzde 34 artış göstererek, 2000 yılında 54.5 milyar dolara yükselmiştir. 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ithalatta yukarıdaki gelişmelerin tam tersine bir gelişme yaşanmıştır. Bu yıl da ithalat yüzde 24 azalarak 41.4 milyar dolara inmiş, ekonomi ise 9.4 oranında daralmıştır" diye konuştu.

"ASIL KAHRAMANLAR ÜRETİM YAPANLARDIR" İthalattaki düşüş eğiliminin 2002 yılının ilk iki ayında da devam ettiği ancak, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yüksek oranlı artışlar nedeniyle 2002 Ocak-Temmuz döneminde ithalatın yüzde 8.1 oranında artarak 26.1 milyar dolara ulaştığını ifade eden DTS Genel Müdürü Müslüm Demir, "Son aylarda ithalatın tekrar artış göstermesi, ekonomik büyümenin işaretlerini vermektedir. Nitekim yılın ilk çeyreğinde GSMH'nin yüzde 0.7 ve ikinci çeyrekte yüzde 8.8 ile oldukça yüksek oranlı büyümesi düşüncemizi doğrulamaktadır. 2001 yılı itibariyle toplam ithalatın yüzde 65.6'sının sanayi ürünlerinden, yüzde 24'ünün madencilik ürünlerinden, yüzde 7.4'ünün tarımsal üretilmiştir. Türkiye - Irak ticaretinden ve yüzde 3.2'sinin de diğer ürünlerden olduğu görülmektedir. Bu gelişmeler sonucu 1999 yılında yüzde 65.4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2000 yılında yüzde 51'e gerilemiş, 2001 yılında ise yüzde 75.7'ye yükselmiştir. 2002 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise bu oran yüzde 72.6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar örneğin Çin hazarına ihracat fikri hayallerimizi zorlarken bugün dev pazara ulaşmak 7 saat içerisinde mümkün olmaktadır. Tüm Avrupa'ya 4 saat, Kuzey Afrika'ya 2 saat içerisinde ulaşmak mümkün hale gelmiştir. AB ülkelerine 48 saat içerisinde mal teslimatı gerçekleştirilmektedir. Türkiye ne zaman zor duruma düşmüşse kahramanlar çıkmış. Asıl kahramanlar üretim yapanladır. Urfa'da da bu kahramanlar var" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler