Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "İlk 5 aylık ihracat artışı bu yıl orta vadeli program hedefinde belirtilen yüzde 4'lük büyüme rakamının rahat bir şekilde aşılacağının net bir göstergesidir" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında yaptığı konuşmaya eline aldığı domatesi koklayarak başlayan Bakan Çağlayan, bunu aç olduğu için değil, domatesin kokusunu içine depolamak için yaptığını söyledi.
Çağlayan, dünyanın ekonomik kriz içinde boğuştuğu, Avrupa ekonomilerinde hala 10 gün sonrasının ne olacağının belli olmadığı ülkelerin gelecekle ilgili plan ve projelerinin netleşemediği bir ortamda, Türkiye'nin ekonomik gelişme ve büyümesini sürdürdüğünü ifade etti.
İhracat rakamlarının hayırlı olmasını dileyen Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamları açıklandığı zaman Mayıs ayı ihracatının 11.8 milyar dolar yerine belki de 12.5 milyar doları geçeceğini söyledi.
TİM'in verilerine yansımayan, ancak gümrük kayıtlarında bulunan altın, mücevherat ve hizmet sektöründeki gerçek rakamların TÜİK'in verilerine yansıyacağını kaydeden Çağlayan, TÜİK'in Haziran ayı sonunda açıklayacağı rakamlara göre de Mayıs ayındaki ihracatın Nisan ayından geri kalmayacağını tahmin ettiğini kaydetti.
Türkiye'nin geldiği seviyenin son derece önemli olduğunu, 2012 yılının ilk 5 aylık ihracatının 60 milyar dolara dayandığını vurgulayan Çağlayan, "Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı 141.5 milyar dolar oldu. Orta vadeli hedefimiz 148 milyar dolardı. Ancak bu hedefi belirlediğimiz sıradaki şartlarla bugünkü dünya ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar birbirinden çok farklı" dedi.
Türkiye ihracatında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin oranının geçen yıl yüzde 48 olduğunu, 2012 yılının ilk 5 ayında bu rakamın yüzde 41'e düştüğüne dikkati çeken Çağlayan, en büyük pazarın ihracattaki payının düşmesine rağmen yılın ilk 5 ayında ihracatın toplamda yüzde 10.5'e yakın arttığını bildirdi.
Dünyanın Avrupa'dan ibaret olmadığını dile getiren Çağlayan, şöyle konuştu:
"Avrupa bizim için elbetteki çok önemli. AB ülkelerinin sağlığına kavuşmasını gönülden istiyoruz. Biz, ülkelerin başarısızlığıyla övünen bir ülke değiliz. Komşusunun da aynı şekilde olması anlayışı ve inancına sahip bir toplumuz. Böyle bir ortamda Avrupa ve dünya pazarlarının sağlıklı bir yapıya dönmesi son derece önemli. Avrupa pazarlarında ihracatımız yüzde 48'lerden 41'e düşerken, ihracatın yüzde 10.5'e yakın artmış olması ihracatçının azmini, cesaretini, kabiliyetini ve diğer pazarlara girme noktasındaki başarısını gösteriyor. Ekonomi Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı kapıdan ihracatçılarımız hızla ilerleyip bizi ihracatta alnı açık, başı dik hale getiriyor. Biz birbirimize inanıyoruz. Dünyada eşi az görünen 'kamu özel ortaklığını' gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız ziyaretlerin meyvelerini fazlasıyla topluyoruz. Türkiye artık ihracat ile büyümeyi kendine hedef edinmiş, dış ticarete odaklı büyümeyi ilke edinmiş bir anlayışa sahip."
Türkiye'yi geçen yıl yüzde 8.5 gibi rekor büyüten dinamiğin ihracat artışı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, "İlk 5 aylık ihracat artışı bu yıl orta vadeli program hedefinde belirtilen yüzde 4'lük büyüme rakamının rahat bir şekilde aşılacağının net bir göstergesidir" diye konuştu.
İhracat artarken ithalatın azaldığını, Türkiye'nin dış ticaret açığının, dolayısıyla cari açığının azaldığını ifade eden Çağlayan, cari açığın 2011'de konjonktürel nedenlerle yükseldiğine dikkati çekti.
Çağlayan, Teşvik Sistemi Yasası'nın TBMM'den geçtiğini bildirerek, şunları söyledi:
"Bu teşvik, cari açığı ciddi manada azaltacaktır. Yasa, cari açık üzerinde nokta atışı yapacak bir anlayış ve düzenle yapıldı. İhracatın değerini attırmak zorundayız. İhracatta birim kilogram değerini arttırma zorunluluğumuz var. Geçen yıl 135 milyar dolarla tarihin en yüksek ihracatını yaptık. Bu yılın ilk 5 ayında da 60 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını yaptık. Her açıklamada ilkleri anlatıyoruz. İhracatta birim kilogram fiyatı 1.46 dolar. Almanya ihracatının bir kilogramı ise 4.1 dolar. Japonya ve Kore'de bu rakam 3 dolar civarında. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamını yakalamamız için mutlak suretle yüksek teknolojili, katma değeri ve marka bilinirliğini yerleştirmek zorundayız. Türkiye, Almanya birim fiyatıyla ihracat yapan ülke olsaydı 135 milyar dolar yerine 350 milyar doları konuşacaktı. Bunu başaracağız."
Türkiye'de markalar oluşturacaklarını anlatan Çağlayan, Türkiye'nin 18 dolara sattığı ceketi İtalya'nın 200 dolara satmasının sırrının marka olduğunu vurguladı. Bu nedenle Türk kalite programı oluşturduklarını belirten Çağlayan, bu programa giren firmalarının ihracattaki ortalama birim fiyatının 2.14 olduğununa dikkat çekti.
Türkiye'nin yeni teşvik sistemiyle dışarıdan gelen her yatırımcıyı desteklemeyeceğini vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:
"8 yılda 119.5 milyar dolar doğrudan sermaye alma başarısını göstermiş, 80 yılda aldığının 7 katını 8 yılda alma başarısını gösteren Türkiye, doğrudan sermaye konusunda da seçici olacak. Artık 'Ne olursan ol gel' demiyoruz. Yüksek katma değer, teknoloji, üretim, istihdam ve ihracata değer katanları teşvik edeceğiz. Antalya'nın teşvik bölgesinde birinci bölge olması bir şey ifade etmiyor. Antalya, Isparta, Burdur, Kahramanmaraş, İstanbul, Ankara, hangi ilde yapılırsa yapılsın cari açığın belini bükecek olan yatırımlar 5'inci bölge desteklerini alacak. Ekonomi Bakanlığı tarafından hizmet sektöründe yeni destekleri açıklarken bundan sonra ihracatçılarımızın Eksimbank'a uğramasını tavsiye ediyoruz. Eksimbank'ın çalışma sistemi değişti. Eksimbank'ta daha gidecek yolumuz var.
Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirket, yaş ortalamasının 45 olması nedeniyle kapanacak. Türkiye'de yaş ortalaması 29. Şirketlerimiz Avrupa'da dünyadaki kapanacak şirketleri satın alarak, ortaklık kurarak o şirketlerin pazar ağlarından, dağıtım kanalları ve markalarından faydalanma noktasına gidecek. Geçen yıl başlatmış olduğum bu şirket satın alma ve ortaklıklarında fizibilite çalışmalarında '200 bin dolara kadar hibe vereceğiz. Masrafların yüzde 60'ını biz ödeyeceğiz' dedik. Her türlü bilgiye erişimde size hibe eden Ekonomi Bakanlığı anlayışı var. Eksimbank son derece önemli bir karar aldı. Yurt dışından alacağı ve ortak olacağınız şirketlerde finansman desteği konusunda tarihi bir açılım yaptı. Girişimcilere önemli kolaylıklar sağlayan krediler verecek. İstenildiği takdirde piyasa şartlarının altında faiz desteğiyle, genel müdürün onanıyla 10 milyon avroya kadar kredi verebiliyor."
(Sürecek)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz