Hartum - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Merkez Bankası'nın yeni yönetiminin, Türkiye'nin benimsediği ihracata dayalı kalkınma modelinin gereğini yapması gerektiğini söyledi.
Tüzmen, incelemelerini sürdürdüğü Sudan'ın başkenti Hartum'da, gazetecilerin, Merkez Bankası'ndaki görev değişimiyle ilgili sorularını cevaplandırırken, uzun bir dönemden beri ihracatçılarla birlikte Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikalarını eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine, "Dün söylediklerimin arkasındayım" dedi.
Kişileri değil, uygulanan politikayı eleştirdiğini anımsatan
Tüzmen, geçen zamanın kendini haklı çıkardığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Benim 2,5-3 yıl önce söylediklerime bakın, Türk Lirası'nın aşırı değer kazanmasını hep eleştirdim. Aradan bu kadar zaman geçtikten sonra eli kalem tutan kişilerin de benim görüşüme katıldıklarını gördüm. Ancak, bu beni memnun etmedi, keşke zamanında, iş işten geçmeden bu şekilde katılımlar olsaydı. Türkiye Cumhuriyeti, hükümet programında, ekonomik hedeflerinde ihracata dayalı kalkınma modelini benimsedi. Öyleyse, bu model neyi gerektiriyorsa onu yapmamız lazımdı. Hiç kimse (ben enflasyon kontrolüne, para arzına bakarım) diyerek bu işten kendini soyutlayamaz. Bu konuda, Merkez Bankası'nı biraz fazla tutucu gördüm.
Oysa, kurumsal tutuculukların burada yeri yok. Merkez Bankası, biraz daha ihracatın yanında olabilir, dolar kuru daha sevimli hale getirilebilirdi.
Bu konuda, bizim, 2003'te elimizde önemli bir fırsat vardı. Dolar, 1,700'den 1,600'e gerilediğinde, Irak savaşını bahane olarak kullanıp durumu idare edebilirdik. (Müdahale yapılmaz) deniyor ama dalgalı kurda bazen müdahale de olur, bunu yapmak lazım."