HABER

İhracatçı süreklilik istiyor

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, son dönemlerde ihracata ilişkin göstergelerdeki artışın sevindirici olduğunu, ancak bunun sürekli hale gelmesini sağlayıcı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

İhracatçı süreklilik istiyor

Ulutaş yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracat rakamlarının artmasını sağlayacak düzenlemelerin gündeme alınmasını istedi.

Girdi maliyetlerinin yüksekliğine değinen, enerji fiyatları, SSK primleri ve diğer vergilerin yüksekliğinin üretimin ve ihracatın önündeki en büyük engel olduğunu kaydeden Ulubaş, şöyle konuştu:

"İç piyasadaki durgunluk nedeniyle KOBİ'ler dahil Türkiye'de kapsamlı bir ihracat seferberliği başladı. Bu 2 yıllık bir süreç ve meyvelerini şimdi alıyoruz. Yıl sonu itibariyle ihracat rakamının 60 milyar doları aşması bekleniyor. Bu bizim çabalarımızın sonucudur. Ancak gelecek yıl bu yılın rakamlarının altına düşersek, ortada bir başarı olmaz. Bu rüzgarın artarak sürmesi gerekli. Bunun için hükümetin gerekli önlemleri almasını, girdi maliyetlerini en azından
AB ülkeleri seviyesine getirmesini bekliyoruz. Dünya pazarlarında rekabet gücümüzü bu şekilde artırabiliriz."

Ulubaş, ihracat rakamlarındaki artışa karşın, karlılık oranlarınıngiderek düştüğüne de dikkat çekerek, bunun yatırımlarının önünü kestiğini ifade etti.

SEKTÖREL TEŞVİK UYGULAMASI BAŞLATILMALI

İhracatın gelişmesinde teşviğin önemine değinen Ulutaş, bölgesel uygulamayı temel alan Yatırımlar ve İstihdamın Teşviki Kanunu'nun ise haksız rekabet ortamına yol açtığını savundu.

Teşvik Yasası'nın sanayi yatırımlarına katkısının uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin mevcut olanakları göz önüne alındığında sektörel teşvik uygulamasının daha yararlı olacağının altını çizen Ulutaş, şöyle devam etti:

"Yasa haksız rekabete açık. Bölgesel değil, sektörel teşvik uygulamasına geçilmeli. Yasa kapsamındaki her ilde aynı teşvik uygulaması yapılıyor. Kapsam dışındaki illere yatırım yapmak isteyenler ne yapacak? Yan yana iki ilde teşvik nedeniyle maliyetler arasında yüzde 10 fark var, bu ciddi bir orandır. Sanayiciler tedirgin. Ancak bunlar zamanla düzenlenecektir."

Sektörlere yönelik gerçekleştirilecek teşviğin ekonomik katkısının daha büyük olacağını ifade eden Ulubaş, "İplikte üretim fazlası mı var? Teşvik konfeksiyona verilir, gelişimin önü açılır. Tüm bunlar için kapsamlı çalışmalar yapılması gerekiyor. Ancak Türkiye'nin henüz sanayi envanteri bile yok" dedi.

Ulubaş, Başbakan Erdoğan'ın sanayi atılımını yurt geneline yaymayı hedefledikleri şeklindeki açıklamasının sevindirici olduğunu belirterek, bu yönde gerçekleştirilecek çalışmaların ekonomik büyümeyi sürekli hale getireceğini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler