Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) değişen ve zorlaşan rekabet koşullarında üyesi bulunan firmaların doğru konumlanmasını sağlamak adına düzenlediği eğitimlere 'Dijital Pazarlama Çağında Etkili Satış' eğitim semineri ile devam etti.
Coproline Eğitim Kurumları kurucu ortağı Berke Sarpaş tarafından verilen seminerde katılımcılara, reklamcılık ve pazarlamanın 1945 yılından günümüz dijital pazarlama sürecine geçişi, viral pazarlama, içerik yönetimi ve müşteri ilişkileri yönetimi konularında önemli bilgiler aktarıldı. UİB üyesi kurum temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde Berke Sarpaş, reklamcılık ve pazarlamanın doğuşuyla ilgili tarihsel süreci örneklerle anlatırken, pazarlamanın insanlık tarihinin doğuşundan günümüze kadar sürekli değişken bir yapıda var olduğuna vurgu yaptı.
Modern reklamcılık ve pazarlama sürecinin İkinci Dünya Savaşı’nın ardından tüketimin hızla artmasıyla başladığını belirten ve pazarlamanın gelişim sürecini anlatan Berke Sarpaş, şunları söyledi: "1950 ve 1960’lı yıllarda savaş sonrası ABD’de nüfusun hızla artışı teşvik edildi ve insanların tüketim ihtiyaçlarının zirveye çıktığı bir dönem başladı. Artan talepler ve seri üretimin başlaması ile reklamcılık kavramının da önemi gözler önüne serildi. 1980’lerde ise rekabet olgusu, firmaları farklı yöntemlerle kitlelere ulaşmaları için arayışlara sevk etti. İnsanların mantıklarına hitap eden reklam faaliyetleri bu dönemde başladı. 1990’lı yıllar ise marka çılgınlığının yaşandığı bir dönem. Bu yıllarda firmalar ürünleri ünlü yüzler vasıtasıyla pazarlayarak insanların duygularına hitap etmeye başladı."
"2000’LER, İNTERNET VE DİJİTAL PAZARLAMA"
ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş'ın meyvesi olan ve Birleşik Devletler üslerini birbirine bağlamak amacıyla hayata geçirilen ARPANET sisteminin internetin ve dolayısıyla dijital pazarlamanın temeli olduğuna değinen Sarpaş, 2000’li yıllarda dünyayı bekleyen değişimi şu sözlerle anlattı: "Sovyetlerin 1991 yılında yıkılması ile Soğuk Savaş’ın sonra ermesi internet teknolojisinin kitlelere açılmasını sağladı. Böylece küresel bir dünyanın kapıları sonuna kadar aralandı. Türkiye’de de internet ilk kez 12 Nisan 1993’te ODTÜ’de kullanıldı. 1995 yılında kurulan e-Bay, ICQ ve Google gibi sanal devler dijital dünyanın ticari temellerini attılar. Bu süreçten sonra insanlarda ‘yatarak para kazanma’ algısı oluşmaya başladı. İşte bunun adı da ‘e-ticaret’tir. 2000’li yılların başından itibaren internet üzerinden zengin olma hayalleri kuranlar ardı arkasına e-ticaret siteleri açtılar.”
"REKLAMDA YÖNTEMLER DEĞİŞİYOR"
2000’li yılların ortalarına doğru internet dünyasında oluşan sosyal ağlarla herkesin birbirinden haberdar olarak markaları değerlendirmesi ile gücün artık firmalardan kitlelere geçtiğine işaret eden Berke Sarpaş, 2008 ekonomik krizinin ardından insanların duygusal alışverişi terk ederek yine ‘mantık’ çerçevesinde alışverişe yöneldiğini söyledi. Krizin ardından tüketim frenine basan kitlelerin fırsat siteleriyle birlikte en iyi firmaların ürünlerini en ucuza alabilmeleri sayesinde e-ticaret kavramının zirveye çıktığına vurgu yapan Sarpaş, "Türkiye’de 2008’de 500 bin olan e-ticaret kullanıcısı bugün 10 milyon kişiye ulaştı. Bunların büyük çoğunluğu da kadın tüketicilerdir. Fırsat siteleri bu sayının zirve yapmasını sağlamış, firmaların reklam ve pazarlama süreçlerinde yeniden değişikliğe gitmelerine neden olmuştur." ifadelerini kullandı.
Firmaların reklam ve pazarlama anlamında daha çok öne çıkmak yerine geride durmaya başladığı bir sürece girildiğini de dile getiren Sarpaş, tüketicinin sosyal ağlar üzerinden yaptığı yorumların firmanın kaderini belirlemeye yetecek bir güç haline geldiğini de sözlerine ekledi.
Berke Sarpaş, seminerin devamında katılımcılara sosyal medya ve içerik yönetimi, sosyal medyanın etkili kullanımı ve gelişen pazarlama yöntemleri hakkında detaylı bilgiler aktarmaya devam etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz