TRABZON (İHA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Batum-Hopa Demiryolu'nun kısa vadede tamamlanacağı ve Mart ayından itibaren Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz'in ortak kullanımına açılacağı müjdesini Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili'den aldıklarını söyledi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili'nin 19-21 Aralık 2006 tarihlerinde Türkiye'ye düzenlediği ziyaretle ilgili olarak bugün bir basın toplantısı düzenleyen Gürdoğan, Ankara'da yapılan toplantıya Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak iştirak ettiklerini ve toplantının kendileri için çok verimli geçtiğini belirtti.
Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarının sorunlarını Cumhurbaşkanı Saakaşvili'ye aktardığını ve görüşmede birçok sorunun çözümüne yönelik kendilerinden yakın ilgi gördüklerini, söz aldıklarını kaydeden Gürdoğan, "Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili, Batum-Hopa Demiryolu'nun kısa vadede tamamlanması için kendilerinin her türlü destek ve kolaylığı gösterecekleri ve hatta 33 km uzunluğundaki demiryolunun Gürcistan topraklarında kalan kısmının yapımı konusunda önümüzdeki yıl çalışmalara başlayacaklarını, Mart ayından itibaren Batum Havaalanı'nın Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz'in de ortak kullanımına açılacağını söyledi. Poti Limanı ve çevresinin önümüzdeki yıl Serbest Liman ve Bölge statüsüne kavuşturulacağı, ülkemizle aralarında imzalanacak olan serbest ticaret anlaşması ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha hızlı gelişerek üst noktalara ulaşacağını kaydetti. Tiflis'ten Türkiye Sarp Sınır Kapısı'na kadarki otoyolun 2009'a kadar tamamlanması ve demiryolunun da en kısa sürede devreye girmesi ile Gürcistan'ın Türk işadamları açısından çok cazip hale geleceğini bize iletti" dedi.
"Gürcistan ile ülkemiz arasında yapılacak dış ticarette gümrük vergi ve tarifelerinin kaldırılmasını sağlayacak serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi bölgemiz ihracatı açısından çok büyük önem ihtiva etmekte olup, bu konuda çalışma gösterenlere şükranlarımızı sunuyoruz" diyen Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ayrıca, ülkemize en büyük enerji kaynaklarının bulunduğu coğrafyaya ulaştıracak olan Batum-Hopa Demiryolu'nun da bir an önce yapımına başlanması ülkemize büyük bir stratejik üstünlük kazandıracağı gibi Doğu Karadeniz Bölge ekonomimize de büyük bir katkı sağlayacaktır. Batum-Hopa Demiryolu'nun bir an önce ülkemiz tarafından da projelendirilerek yapımına başlanması konusu bakanlık yetkililerine intikal ettirilmiş olup, projenin fizibıl olduğu ve yatırım programına alınması gerektiği her defasında tarafımıza bildirilmiştir. Ancak, yaşanan bu gelişmelere rağmen ülkemizin de atması gereken adımlar bulunmaktadır. Ülkemiz açısından çok önemli bir potansiyel ihtiva eden Gürcistan tarafından ülkemize ve vatandaşlarımıza her türlü kolaylık gösterilmesine rağmen, ülkemizde ihracatçının her türlü engelle karşılaşmasına bir anlam verememekteyiz. Gürcü tarafından taşıtlar 15 dakika içinde işlemlerini tamamlayarak çıkış yapmasına rağmen, ülkemiz tarafından taşıtlar saatlerce kuyrukta beklemekte, kapılardaki personel ve alt yapı yetersizliği bir türlü giderilmemekte, kapıda gelen yabancıları karşılayan emniyet yetkililerinin davranış ve tutumu Türk misafirperverliği ve imajını yansıtmamaktadır".
Gürdoğan, "Bizler bin bir zorluk ve imkansızlık içinde ihracat yapmaya çalışırken Gürcü plakalı taşıtların ülkemize girişine kısıtlama getirmesi ve 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Sarp Sınır Kapısı'ndan yaya girişi ve çıkışlarının yasaklaması dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen ve ticareti kısıtlayıcı kurallar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gürcü hükümet ve yetkililerin ticaret önündeki engelleri ülkemizden dahi hızlı bir şekilde kaldırarak, ihracatçımıza serbest piyasa düzeni imkanı sağlamasına rağmen, ülkemizde yetkililerin ihracatın önünü açma yerine ticareti engelleyici her türlü yönteme başvurularak 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Sarp Kapısı'nın yaya trafiğine kapatılarak, günlerce insanları araç kuyruklarında bekletmeye sevk edilmesinin takdirini kamuoyuna bırakıyorum" dedi.