Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) "Türkiye Orta ve Güney Amerika Dış Ticaret Köprüsü" programı ile 5 yılda 20 milyar dolarlık yeni ticaret hacmine ulaşılmasının hedeflendiğini açıkladı.
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, yaptığı açıklamada, birkaç yıl önce hayata geçirilen "Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü" sayesinde Türkiye'nin Afrika'ya yaptığı ihracatın hızla arttığını, 2007'de bu bölgeye yönelik yüzde 88 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının geçen yıl yüzde 106'ya çıktığını söyledi.
Meral, "Türkiye olarak çok fazla coğrafya ile dış ticaret fazlası vermiyoruz. Afrika'dan daha da umutluyuz. Sadece ticaret noktasında değil,Afrika'daki yatırımlar noktasında da çok umutluyuz. Özellikle iç pazarın daraldığı şu günlerde Türk sanayicileri, tüccarları, madencileri ve müteahhitleri Afrika'da yeni iş imkanları oluşturmaya başladı. Orada üretim imkanları da var ve şu anda hızla başladılar"diye konuştu.
"YENİ HEDEF LATİN AMERİKA"
Meral, yeni ticaret köprüsü planlarının Orta ve Güney Amerika olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dünyada şu anda krizden en az etkilenen coğrafya Güney Amerika. O bölge Türkiye'yi tanımıyor, Türkiye de orayı tanımıyor. Orası tamamen yeni bir iş alanı. Mevcutlara alternatif değil. Türkiye Pazar çeşitlemesine gitmek mecburiyetinde. Eğer biz geniş coğrafyalara ihracat yaparsak belli coğrafyalardaki sıkıntılar bizi çok etkilemez. Çünkü diğerlerine yaptığımız satışla ayakta kalırız, yüzeriz, batmayız. Pazar çeşitlemesine çok önem veriyoruz. Bu pazar çeşitlemesini Orta ve Güney Amerika ile de artırmak istiyoruz. Türkiye'nin dış ticaretini büyük ve dengeli bir hale getirmek, ihracatta Avrupa ve ABD'ye olan bağımlılığı da azaltmak istiyoruz " dedi.
Meral, Türkiye Orta ve Güney Amerika Dış Ticaret Köprüsü Zirvesi'nin haziran ayında yapılacağını, zirveden önce bölgeye heyetler göndermeyi planladıklarını, sonbahardan itibaren de ticari heyetlerin gideceğini düşündüklerini ifade ederek, "Kısa süre içinde Türkiye'yi Güney Amerika'nın gündemine, Güney Amerika'yı da Türkiye'nin gündemine taşımak istiyoruz" diye konuştu. Meral, Türkiye'nin çok az ihracat yaptığı Orta ve Güney Amerika'ya 5 yılda 20 milyar dolar ihracat hedeflendiğini, Türkiye'nin bu bölgeye makine, gıda, otomotiv yan sanayi ürünleri satabileceğini bildirdi.
Rızanur Meral, hayata geçirdikleri ticaret köprüleri ile ihracatta sağlanan gelişmelerin ardından krizde TUSKON'un ilgi odağı, başvuru ve danışma noktası haline geldiğini, iş adamlarına, yer aldıkları sektöre ve sermaye yapılarına bağlı olarak, ham maddenin bulunduğu, alım gücünün yüksek ve nüfusun fazla olduğu ülkeleri tavsiye ettikleri anlattı. (ANKA)