HABER

İhracattaki artış yüz güldürmüyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli'den bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen tekstil ve konfeksiyon ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.47 artış göstererek 236 milyon 337 bin dolara ulaştı.

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, bugün düzenlendiği basın toplantısında ilk 3 aylık ihracatı değerlendirdi. Bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.47 artış göstererek 236 milyon 337 bin dolara ulaştığını belirten Güntaş, Mart 2005 içinde kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracat kayıt rakamının ise 87 milyon 43 bin dolar olduğunu, bu rakamın geçen yılın Mart ayına oranla yüzde 14 artış anlamına geldiğini söyledi.

Denizli'den Ocak-Mart 2005 döneminde gerçekleştirilen ihracatın 3 ana kalemini oluşturan mamullerden bornoz-sabahlık ihracatında yüzde 12.32, havlu ihracatında yüzde 21.10, çarşaf ve nevresim ihracatında da yüzde 14.9'luk artış meydana geldiğini belirten Güntaş, bu 3 kalemin toplam ihracat içindeki payının yüzde 70.88 olduğunu bildirdi. 2005 yılının ilk 3 ayında AB'ye yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.32 artarak 167 milyon 662 bin dolara ulaştığını belirten Güntaş, Almanya, ABD ve İngiltere'nin tekstil ve konfeksiyon ihracatı yapılan ülkeler sıralamasında ilk 3 sırayı aldığını belirtti.

Türkiye'de sanayinin kullandığı elektrik, fuel-oil, vergi ve akaryakıt fiyatlarının OECD ülkelerine göre çok yüksek olduğunu belirten DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, "Rakiplerimize oranla bu kadar yüksek maliyetlerle, bugüne kadar büyük fedakarlıklar yapılarak kazanılmış olan pazar paylarımızı elde tutmak her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Türkiye, başta tekstil ve konfeksiyon sektörleri olmak üzere, emek yoğun sektörlerden daha uzun süre ekmek yemek zorundadır. Yapısal değişikliklerin acil olarak gerçekleştirilmesi, bir takım kararların öne alınması, önceliklerimizin doğru belirlenmesi gerekmektedir" dedi.

Döviz kurlarının Merkez Bankası tarafından yukarıya çekilmesinin az da olsa nefes almalarını sağladığını ancak ihracatçıyı rahatlatacak ve ithalatı azaltacak dolar kurunun kesinlikle 1 milyon 600 bin liranın altında olmaması gerektiğini belirten Güntaş, "İhracatçıyı sıkıntıya sokan bir başka konu da, 2005 yılı itibariyle kotaların kalkmasıdır. Kotaların kalkmasından sonra Çin'in ticaret sahnesindeki varlığının ne gibi sonuçlar doğurabileceğini bu yılın ilk 2 ayındaki rakamlar ortaya koymaktadır. Kotalar kalktıktan sonra Çin'in ABD'ye ihracatı yüzde 200 ile yüzde 450 arasında artmış, buna karşılık ürün fiyatları yüzde 20 oranında gerilemiştir" diye konuştu. Çin'in, Türkiye'nin en önemli pazarı olan AB'ye yaptığı hazır giyim ihracatını yüzde 7.4 arttırdığını belirten Güntaş, "Bu rakamlar, aylardır ifade etmeye çalıştığımız Çin gerçeğini ortaya koymaktadır. İlk 2 ay içinde bazı ürün gruplarında Çin malları AB pazarını kilitlemiştir. Çin ihracatının bu yılın sonunda bir patlama yaşayacağı aşikardır. Tekstil ve konfeksiyon ihracatındaki artış yüzümüzü güldürmüyor" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler