HABER

II. Abdülhamid'in aşk hayatı

Osmanlı Tarihi'nin en merak edilen padişahları arasında yer alan 2. Abdülhamid'in bilinmeyen yönleri gün ışığına çıktı.

II. Abdülhamid'in aşk hayatı

Osmanlı Tarihi'nin en merak edilen padişahları arasında yer alan 2. Abdülhamid'in bilinmeyen yönleri gün ışığına çıktı.


Yeni yayınlanan 'Sultan 2. Abdülhamid Han'ın Aile Hayatı' kitabı, Osmanlı Devleti'nin son güçlü hükümdarı hakkında şaşırtıcı bilgiler veriyor.


Posta gazetesinin Karnaval ekinde yer alan haberde Ömer Faruk Yılmaz'ın hazırladığı kitapla, onun saat ustası ve hattat olduğunu, korkudan saray yaptırdığını, kadınlara düşkünlüğünü ve sofrasındaki altın tuzluğun sırrını öğrenmek mümkün oldu.


SOFRADAKİ ALTIN TUZLUĞUN SIRRI

Yemek yerken sofrasına 10 yaşındayken veremden kaybettiği annesi Tir-i Müjgan Kadınefendi'nin kullandığı ve onu hatırlatan altın tuzluk mutlaka konulurdu.


GÖZDESİ MÜŞFİKA KADINEFENDİ

2. Abdülhamid, hepsi Çerkes olan 8 kadınefendi, 5 ikbal ve 3 gözde olmak üzere 16 kadınla birlikte oldu. Toplam 19 çocuk babasıydı.


Beylerbeyi Sarayı'nda veremden öldüğünde 6'sı kız 6'sı erkek olmak üzere 12 çocuğu hayattaydı.


En sevdiği kadın ise Müşfika Kadınefendi'ydi. Gözdelerini kendi beğenen padişah bunu açıktan söylemezdi. Kimi beğendiyse hazinedar ustaya gizlice söylerdi.


SEVDİĞİ KIZI ALAMADI

Sarayda çok iyi eğitim görmüş güzel bir kız vardı. Padişah kendisine evlenme teklif etmişti. Ancak güzel kız 'Efendimiz, ömrüm oldukça size canımı feda etmeye hazır olacağım.


Fakat dünyayı bana bağışlasanız da asla hareminiz olamam. Çünkü kocam olacak adamın tek eşi olmalı ve yalnız benim erkeğim olmalı' demişti.


Padişah ısrarını sürdürse de güzel kızı fikrinden caydıramamış. Üstelik, damadın gerdeğe girmesini çeşitli bahanelerle engellemiş olsa da.


10 PARMAĞINDA 10 MARİFET

Güçlü hükümdar silah kullanma ve nişan alma konusunda özel dersler aldı. Uçan bir kuşu vuracak kadar ustaydı.. Bir levhaya silahıyla adını yazmıştı. Üzerinde sürekli tabanca bulundururdu.


Padişah kimseyle yemek yemezdi. Sofrada et suyu ve bazı yemişler olurdu. Çok iyi bir hattat ve mekanik ustasıydı.












II. Abdülhamid dönemine ait 150 harita ve plan tek kitapta toplandı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Sultan II. Abdülhamid dönemine ait 150 harita ve planı gün yüzüne çıkararak tek kitapta bir araya getirdi.


Kültür AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, "Sultan II. Abdülhamid Devri Harita ve Planlarında İstanbul" adlı kitapta, Sultan II. Abdülhamid'in emriyle hazırlanan harita ve planların yanı sıra 19. yüzyılın başlarından itibaren İstanbul ve çevresindeki padişah mülkleri, imar faaliyetleri, köprü ve resmi dairelerin çizimleri, askeri yapılar ve nüfus ile ilgili haritalar da bulunuyor.


Kitapta yer alan bilgilere göre, büyük fotoğraf albümleriyle ülkenin her yanındaki gelişmeleri takip eden II. Abdülhamid, İstanbul ve çevresini semt semt haritalarıyla toplamış. Osmanlı şehirlerinin haritalarını içeren 1308/1891 tarihli ve karton üzerine renkli, el yapımı 24 haritadan oluşan atlas, 76x122 santimetre boyutlarında bulunuyor.


Çoğu el yapımı olan haritaların arka kısımları atlas kumaş ile kaplıyken kitapta bulunan en eski tarihli harita 1806-1807 tarihli. Söz konusu harita, İstanbul'da yeniden inşa edilen tabyalarda yer alan topların menzillerini gösteriyor. Hendesehane ürünü olan harita, 82x92 santimetre ebadında renkli ve el yapımı. Çalışmada yer alan en yeni tarihli harita, 1902 yılına ait. Harita, Küçükçekmece kazasına tabi Alibeyköyü çiftliğinin karton üzerine bez, renkli, el yapımı, 134x190 santimetre boyutunda.


Kitapta yer alan haritaların yer ve konularına bakıldığında ülkenin askeri yönden müdafaasından başlayarak, ulaşım yolları, meşhur mahalleri ve stratejik yerlerinin dönemin çağdaş teknolojileri mümkün olduğunca kullanılarak tespit edildiği görülüyor. Bu sayede ihtiyaç halinde nerede ve ne tür tedbirler alınacağı kolaylıkla belirlenebiliyor.


İstanbul'un su yolları ve bendlerinin haritaları...


İstanbul Boğazı haritası: İstinye Limanı'ndan Karadeniz'e kadar


Karadeniz Boğazı haritası


İstanbul Boğazı haritası, diğer haritalardan farklı olarak Anadolu yakasından görünür şekilde çizilmiş.


Haritada Rumeli Kavağı, Anadolu Kavağı, Tarabya, Baltalimanı, Rumelihisarı ve İstinye görünmektedir.


Gemilerin İstanbul Boğazı'nda emniyetli bir şekilde seyahatini sağlamak için..


Tarih Yarımada haritası üzerinde; Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi halkının nüfusu.


Haseki Nisa Hastanesi


Büyükada'da yapılacak Camii Şerif'in taslağı


Galipçe Kalesi


Büyük Liman Kalesi


Poyraz Kalesi


Avrupa haritası Edirne, İstanbul ve Selanik vilayetleri


Marmara Denizi haritası: Kırmız ile işaretli yerler Rumeli ve Anadolu Kıtası demiryollarını göstermekte.


Marmara Denizi'ne açılan Küçükçekmece Gölü'nden Terkos Gölü ve Kılınç Burnu'ndan Karaburun'a kadar olan bölge...


Yıldız Sarayı


İstanbul Boğazı haritası


İstanbul, İzmit, Çatalca, Sancakları ve Edirne vilayetleri haritası







En Çok Aranan Haberler