Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

II. Dünya Savaşı'nda Çalışan Kadınların Yüksek Çözünürlüklü Renkli Fotoğrafları

Şüphesiz savaşlar sadece 'erkek' askerlerin savaştığı ve sadece onların emek verdiği olaylar değil. Her ne kadar II. Dünya Savaşı'nda birçok erkek cepheye gitse de cephenin arkasında devam eden gündelik hayata, üretime ve iş yaşamına kadınların katkısı fazlasıyla arttı. Birçok teorisyen bu durumun feminizmin yükselişini tetiklediğini düşünür.

II. Dünya Savaşı'nda Çalışan Kadınların Yüksek Çözünürlüklü Renkli Fotoğrafları

Görseller nasıl bu kadar kaliteli? Çok kolay... Kodachrome

Uğuruna Paul Simon'un şarkı besteledeği Kodachrome teknolojisi 1935'de Amerika'da Kodak adlı fotoğraf teknolojileri üzerinde çalışan şirket tarafından geliştirildi. Ancak Kodachrome'un denemeleri yaklaşık 7 sene sonra ilk kez İkinci Dünya Savaşı'nda yapıldı. İkinci Dünya Savaşı zamanlarında Amerika başkanı Franklin D. Roosevelt, Savaş Enformasyon Ofisi (OWI) adlı ajansı kurdu.

Yeni ajansta savaş haberleri, vatansever teşvik faaliyetleri, ses, film ve hükümetin her türlü çabasını gösteren görseller profesyonel olarak çekilip üzerinde çalışmalar yapılarak halka servis edilecekti. OWI'nin iki fotoğrafçası Alfred Palmer ve Howard Hollem, Kodak'ın Kodachrome adlı fotoğraf teknolojisini ilk kez İkinci Dünya Savaşı'nda kullanma kararı aldı. Kodachrome teknolojisi ilk kez Amerika'nın askeri hazırlıklarının, fabrika işlemlerinin ve emekçi kadınların çekiminde kullanıldı. Çekilmiş fotoğraf sayısının yaklaşık 1600 olduğu tahmin ediliyor.

II. Dünya Savaşı'na kadın eli değiyor

Birçok savaşta kadınların arka planda kaldıklarını biliyoruz. Cepheye genellikle tıbbi veya gıda yardımları dokunan kadınlar dışında cephede savaşandan tutun da fabrikada cephane ve silah üretimine katkıda bulunan birçok kadın vardı. Özellikle dünyanın gördüğü kuşkusuz en büyük ve en kanlı savaş olan İkinci Dünya Savaşı'nda her insanın bireysel olarak bile vereceği katkının önemi bir hayli fazlaydı. Biraz size Amerikan propagandası gibi gelebilir ama kesinlikle değil; İşte II. Dünya Savaşı'nda var gücüyle çalışan emekçi kadınlar!

Fotoğraftaki kadının elinde ütü olduğuna bakmayın; askerlerin gömleklerini falan ütülemiyor, sızdırmaz gaz tankları üzerinde çalışıyor!

Paraşüt ipleri yapan fabrikadan bir kare

II. Dünya Savaşı'nda kuşkusuz paraşütlerin önemi büyüktü. Özellikle müttefikler, Naziler tarafından işgal edilmiş bölgelere askeri desteği havadan sağlamak için paraşüt birimleri kullanıyorlardı.

Kargo ve taşımacılıkta tamirat yapan Helen Bray

İkinci Dünya Savaşı yüzünden birçok insan işini okulunu bırakıp destek uğruna fabrikalara ve cephelere koştu. Onlardan biri; Helen Bray Dünya Savaşlarında demir ve çelik her zaman önemliydi; Tornacı bir kadın iş üstünde

Perçinci kadın ve kızı

İkinci Dünya Savaşı'nın temel taşlarından biri kuşkusuz uçaklardı. Uçakların yapımında fabrikalarda birçok insan çalıştı. Uçak motoru üzerinde çalışan mühendis kadın

Uçakların dışı kadar içi de önemliydi. Mühendis kadınlar bunun için var gücüyle çalıştı. Bir emekçi kadın B-17F bombardıman uçağının burun camının contalarını takıyor

Kocası Pearl Harbor'da ölen Virginia Young, diğer kadın iş arkadaşlarını denetliyor

Uçak fabrikasında B-25 bombardıman uçaklarının son montajını yapan bir kadın

İki kadın Kaliforniya'da kargoyla gelen uçak kanatlarını kontrol ediyor

Bir bombardıman uçağı perçinlenirken

Kaliforniya'da C-47'lerin perçin işleri yapılırken

Teksas hava üssünde uçaklara oksijen yükleyen bir kadın

Douglas Aircraft fabrikasında bir kadın mühendisten eğitim alıyor

Kadınlar Kaliforniya'da C-47'lerin perçin işlerini yapıyor

Teksas uçak fabrikasında perçinci bir kadın

Bir kadın motor ve montaj üzerine eğitim alırken

Uçak kanatlarını boyamakla görevli Irma Lee McElroy kadrajdaki yerini almış

Douglas Aircraft fabrikasında teknisyenlerden biri çalışıyor

Bombardıman uçağının perçinleme işlerini yapan kadınlar

En Çok Aranan Haberler