YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İibf Dekanı Orhan: “başarılı Ekonomilerin Merkezinde Üniversiteler Var”

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Suphi Orhan, “Dünyadaki başarılı...

İibf Dekanı Orhan: “başarılı Ekonomilerin Merkezinde Üniversiteler Var”

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Suphi Orhan, “Dünyadaki başarılı ekonomilerin merkezinde üniversiteler önemli bir yere sahiptir” dedi.

İİBF tarafından düzenlenen “Uluslararası Katılımlı Bölgesel İşbirliği ve Kalkınma Sempozyumu”nda konuşan Orhan, bölgesel kalkınmayla ilgili yapılan çalışmaların tamamında üniversitelerin önemli bir rol üstlendiğini, bölgesel kalkınmanın en önemli dinamiklerinden birinin de üniversiteler olduğunu söyledi.

Kültür ve Gösteri Merkezi’nde başlayan ve 20 Ekim’e kadar devam edecek olan sempozyumun önemli sonuçlar ortaya koyacağını vurgulayan Orhan, şöyle devam etti: “Üniversitelerin geleneksel yüksek öğretim ve temel araştırma merkezi olarak bilinen fonksiyonlarının yanı sıra günümüzde en önemli fonksiyonlarından birisi de topluma, ekonomiye, toplumun refah düzeyi ve yaşam kalitesine, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan oldukça geniş bir çerçevede katkıda bulunmaktır.”

“YENİLİKLERİN TAKİPÇİSİYİZ”

“Bölgenin uluslararası işbirliği ve dışa açılmasında ekonomik istikrar, bölgesel bilgi ekonomisi, kültürel ve tarihi değerler, bölgenin sosyal yaşamı en önemli etkenler arasında yer almaktadır” değerlendirmesini yapan Orhan, “Bu bağlamda sürekli yenilikleri araştıran geleceğe dönük güçlü bir pozisyon sergileyebilmek için organizasyonsal yapısında ciddi değişimleri göze alan, girişimci özelliği ağır basan Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak düzenlediğimiz yeni eğitim öğretim döneminin bu ilk sempozyumu bir başlangıç olarak büyük bir önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

“İŞ ADAMLARINI BİR ARAYA GETİRDİK”

“Akademisyenlerle iş adamlarını bir araya getiren bölgenin her yönüyle mevcut potansiyelini tespit ederek karşılıklı işbirliği için atılacak bu ilk adımların daha sonra çığ gibi büyüyeceğine olan inancım tamdır” diyen Orhan, sempozyumda sunulacak tebliğlerin bölgesel bazı sorunlara çözüm getirirken yeni fikirlerin oluşmasına da katkı sağlayacağını anlattı.

Sempozyumun gerek tarihsel ticaret merkezi özelliği ve gerekse son yıllarda özellikle kış turizmi açısından önemli tesislere sahip Anadolu’nun zirvesi Erzurum’da gerçekleştiriliyor olmasının ayrı bir değer taşıdığını vurgulayan Orhan, şunları kaydetti: “Bölgesel Kalkınma ve İşbirliği Sempozyumu’nun sonraki yıllarda daha çok katılımcı ve yeni kazanımlarla devam ettirilmesi akademik çevrelere ve uygulayıcılara son derece yararlı olacaktır.”

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı ve Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz’da birer konuşma yaparak katılımcıları selamladılar.

SEMPOZYUMDA SUNULACAK BİLDİRİ BAŞLIKLARI

Sempozyumda sunulacak bildirilerin konu başlıkları şöyle: “Türkiye’nin Önderlik Ettiği Ekonomik İşbirliği Anlaşmalarının Uluslararası Ticaret Üzerine Etkilerinin Analizi”; "Azerbaycan ve Türkiye Arasında Bölgesel Ticarette Ulusal Paraların Kullanılması"; "Küresel Pazarda Türkiye’nin Ticari Gücü: D8 Ülkeleri Örneği"; "Doğu Anadolu Bölgesindeki İllerin Ekonomik Etkinliklerinin DEA Yöntemi ile Belirlenmesi ve TOBİT Model Uygulaması"; "Bölgesel Kalkınma ve Tra1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) Bölgesinin Durum Analizi"; "Bir Bölgesel Entegrasyon Biçimi Olarak Türkiye Kalkınma Ajansları Projeleri"; "Azerbaycan Ekonomisinin Gelişiminde Türkiye’nin Yeri ve Rolü"; “Bağımsızlık Sonrası Azerbaycan Türkiye Ekonomik İlişkilerinin Sektörel Değerlendirilmesi”; “Azerbaycan’ın Hollanda Hastalığı Problemini Önleme Stratejilerinde Türkiye İle Yapılan Ekonomik İlişkilerin Önemi”; "Türkiye ile İran Arasındaki Ticari İlişkileri Etkileyen İktisadi ve Psikolojik Faktörler"; "Uluslararası Ortaklıklarla Gerçekleşen Avrupa Birliği Hibe Programlarının Türkiye’deki Bölgesel Kalkınma Girişimlerine Etkileri"; "Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi İnovasyona Dayalı Turizm Stratejisi Bağlamında Uzundere Vadisine Bakış"; "Avrupa Birliği Bölgesel Politika ve Planlama Çalışmalarının Turizme Etkileri"; "Bölgesel Kalkınma Ajansları ve Doğu Anadolu’da Faaliyet Gösteren Kalkınma Ajanslarının Bölgesel Turizmi Geliştirme Konusunda Yaptığı Çalışmalar"; "Türkiye ve Azerbaycan’da Bilim Ekonomisinin Oluşumu ve Gelişimi"; "Bölgesel Sermaye Hareketlerinin Geliştirilmesi Amacıyla Türk Cumhuriyetlerindeki Üniversiteler Arasında “Bilgi Bankası” Oluşturulmasının Gereği ve Önemi"; "Bölgesel Kalkınma Ajansları ve Doğu Anadolu’da Faaliyet Gösteren Kalkınma Ajanslarının Bölgesel Hayvancılık Konusunda Yaptığı Çalışmalar"; "Azerbaycan’da Hayvancılık ve Türkiye ile İşbirliği"; "Kentsel Yenilenme ve Bölgesel Kalkınma Sürecinde Spor Organizasyonlarının Rolünü Tartışmak"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler