HABER

İki adet dönemi arası kaç gün olmalı, normal adet kaç gün sürer?

Genel sağlık durumu için önemli bir gösterge olan regl döngüsü, kimi zaman çeşitli nedenlerden dolayı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ancak adet döngüsünün ya da kanamanın gereğinden uzun ya da kısa sürmesi halinde mutlaka uzman doktorların görüşleri dikkate alınarak hareket edilmelidir.

İki adet dönemi arası kaç gün olmalı, normal adet kaç gün sürer?

İlk adet kanaması 9 yaşından 16 yaşına kadar yaşanabilir. Genel sağlık durumu için önemli bir gösterge olan regl döngüsü, kimi zaman çeşitli nedenlerden dolayı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ancak adet döngüsünün ya da kanamanın gereğinden uzun ya da kısa sürmesi halinde mutlaka uzman doktorların görüşleri dikkate alınarak hareket edilmelidir.

Normal Adet Kaç Gün Sürer?

İlk adet kanaması 9 yaşından 16 yaşına kadar yaşanabilir. Ancak 16 yaşından sonra adet kanaması yaşamamış kadınlar mutlaka bir doktora başvurmalıdırlar. Doktorlar ilk adet kaç gün sürer sorusuna 3 ila 7 gün arası yanıtını vermektedirler.

Normal adet dönemi için belirtilen gün ise 2 ila 7 gün arasındadır. Normalden kast edilen ilk adet döneminden itibaren menopoz başlangıcına kadar, herhangi bir sağlık probleminin söz konusu olmadığı zamanlarda yaşanan adet kanamasıdır.

Adet kanamasının yalnızca 1 gün sürmesi az olarak nitelendirilir ve 1 gün süren adet kanaması nedenlerinin muhakkak araştırılması gerekir. **Adet kanaması 7 günün üzerinde devam ediyor ve kesilmiyor ise bu sorunla alakalı da ciddi bir biçimde araştırma yapılmasında fayda vardır.

** Böylesi bir durumda yapılan tahliller sonucunda kadının rahminde miyoma rastlanabilir.

Adetin ilk 2 günü kanama açısından oldukça yoğun geçer. Bu yüzden günlük 5 adet ped kullanılması normaldir. Ancak kullanılan ped miktarı 7-8 gibi sayılara ulaşıyor ise yine bir uzman doktora başvurarak kanamanın bu denli fazla olmasının sebepleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

İki Adet Dönemi Arası Ne Kadardır?

Sağlıklı bir kadın için düzenli adet kaç günde olur sorusunun yanıtı bellidir. Eğer gebelik söz konusu değilse genellikle 28 günde bir kanama gerçekleşir. Ancak her kadının metabolizması birbirinden farklıdır. Bu yüzden bazı kadınlarda **iki adet dönemi arasındaki süre 21 gün olabilirken bazı kadınlarda ise bu süre 35 günü

** bulabilir. Bu açıdan bakıldığında 21 günde adet olmak normal mi endişesinin yersiz olduğu söylenebilir.

Ancak 21 günden önce ya da 35 günden sonra gerçekleşen adet kanamalarında, adet döngüsündeki bu düzensizliğin sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Kimi zaman;

  • Gerginlik ve strese yol açan olaylara maruz kalınması,
  • Doğum kontrol ilaçlarının vücudun hormon dengesini bozması,
  • Rahimde polip ve miyom gibi yapıların gelişmesi,
  • Yumurtalık iltihabının meydana gelmesi,
  • Gebeliğin söz konusu olması,
  • Rahimde var olan çikolata kisti dokusunun rahmin dışına sirayet etmesi,
  • Rahim duvarının kalınlaşması gibi faktörlere bağlı olarak adet döngüsünde düzensizlik yaşanabilir.

Adet döngüsünde genellikle yukarıdaki durumlara bağlı olarak yaşanan düzensizliğin sebebi mutlaka bir jinekolog tarafından araştırmalıdır. Bazen bir cerrahi müdahale sonrası da iki adet dönemi arasındaki sürenin olağan periyotun dışına çıkması mümkündür.

Adet Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bazı kadınlar için adet dönemi tam bir kabus niteliğindedir. Aslında bu durum farklı nedenlerle açıklanabilir. Kadının fizyolojik yapısı, genetik faktörler, yaşadığı duygusal durum değişiklikleri, hastalıklar adet döneminin nasıl seyredeceğini belirler. Adet döneminde bu tip problemlere sürekli olarak maruz kalan kadınlar mutlaka bir jinekolog ile yaşadığı problemleri paylaşmalı ve jinekoloğun uygun gördüğü tedavi programına uygun hareket etmelidir.

Adet döneminde bilinçsizce ağrı kesici kullanılmasına kesinlikle karşı olan uzmanlar, adet döneminde ağır semptomlarla karşı karşıya kalan kadınların badem, çikolata gibi besinleri tüketmelerini önerirler. Ilık bir duş, uzun yürüyüşler ve temiz hava gibi faktörler de adet döneminde yaşanan problemlerin şiddetini azaltmada etkili olur.

Doğum kontrol hapları yumurtalıkların yumurta bırakmasını önleyerek hamilelik riskini ortadan kaldırır. Vücudun hormon dengesini bozan bu ilaçlar kimi zaman adet kanamalarında gecikmeye sebep olabilir. Sürekli olarak adeti geciken kadınlar, doğum kontrol hapları yerine daha farklı korunma yöntemlerini tercih edebilirler.

İki adet dönemi arasında zaman zaman iç çamaşırında rastlanan kan ve lekelerden dolayı endişe edilmesine gerek yoktur. Bu, her kadında gerçekleşen olağan bir durumdur.

Adet döneminde rahatsız edici bir koku ortaya çıkması da normal bir durum olarak değerlendirilir. Bu kokuyu önlemek için doğal olmayan kokulu, parfümlü pedlerin arayışına girmektense, bu kokunun normal bir fizyolojik olay sonucu ortaya çıktığının farkında olunmalı ve doğal pedler kullanılmalıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler