MAGAZİN

İki ayı geçen saç dökülmesine dikkat

Yılda üç kez tekrarlanan saç dökülme süresinin iki ayı aşması bazı ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesine neden olabilir. Ancak uzun süren saç dökülmeleri ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir.

Saçlı deride ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülebilir.

"Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruziyet, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir" diyen Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Hande Ulusal, sağlıklı bir insanda saç dökülmelerinin iki aya kadar sürebildiğini belirtiyor. Ancak yılda üç kez tekrarlanan saç dökülme süresinin iki ayı aşmasının bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini açıklıyor.

Dr. Ulusal'a göre saç dökülmesi genellikle tetikleyici faktörden 3-4 ay sonra başlar ve bu faktörler tedavi edildikten 6-12 ay sonra normale dönebilir. İşte saç dökülmesinin sebepleri:

Uzun süreli hipotiroidi kalıcı kök kaybına neden olabilir
Tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi durumunda yaygın saç kaybı ya da vücut kıllarında kayıp görülebilir. Tiroid hormonu tedavisi sonrası ortalama sekiz haftada saçlar normal haline dönmeye başlar. Uzun süreli hipotiroidide kalıcı kök kaybı gelişir, tiroid bezinin çok çalışması yani hipertiroidizm ise saç dökülmesi sebebi olabilir.

Demir eksikliği olan kadınların %70'inde saç dökülmeleri görülür
Doğum sonrası özellikle 1-4. aydan itibaren hormonal değişimlere bağlı olarak saç dökülmesi başlar ve genellikle 6 aydan kısa sürer. Kadın hastalarda özellikle saçların ön bölgelerinde seyrelme, akne, adet düzensizliği, tüylenmede artış gibi problemler olduğunda cinsiyet hormonlarının düzeyini kontrol etmek gerekir. Diffüz, yani tüm saçlı deriyi kapsayan saç kaybından yakınan kadınların %70'inde demir eksikliği saptanır. Kansızlık olmadan sadece demir depolarının azalması bile saç dökülmesine neden olabilir.

Çinko, B12 ve D vitamini eksikliğine dikkat!
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olur. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açar. Yüksek ateşli hastalıklar veya geçirilen cerrahi müdahalelerden 2-5 ay sonra saç dökülmesi görülebilir.

Stresin derecesi ile saç kaybı miktarı doğru orantılı
Bazı tansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, tiroid hormonunu düşürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, A vitamini ve türevi bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Saç kaybının kendisi de stres düzeyini artırabilir ve bir kısır döngüye neden olabilir.

Uzun süren saç dökülmesi durumunda altta yatan farklı hastalıkların olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve mutlaka bir uzmana başvurulmalı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler