Türkiye Aile Planlaması Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, hem anne hem de bebek sağlığı için 2 doğum arasında mutlaka 3 yıl ara verilmesi gerektiğini belirterek, "Çok sık doğum yapan kadınlar, yaşıtlarına oranla daha hızlı yaşlanıyor" dedi.
Kardeşler arasındaki 1 ya da 2 yaş farkın anneye bedensel olarak yıprattığının altını çizen Prof. Dr. Şatıroğlu, "2 doğum arasında 3 yıl ara veren anne adayları, vücutlarını hem doğuma, hem de bebeğe daha iyi hazırlar. Doğumlar arasındaki süreçte kadın vücudunun tıpkı nadasa bırakılan toprak gibi dinlenmesi ve kendini yeni bir doğuma hazırlaması gereklidir. Anne adayları, bu 3 yıllık dönemi modern korunma yöntemlerini kullanarak güvenle geçirebilirler" diye konuştu.
En sağlıklı doğum yaşının 18-35 yaş arası dönem olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, "Kadınlar bunun dışındaki yaşlarda da doğum yapabilmekle beraber, 18 yaşından önce henüz kendi çocuk olan beden bebeği taşıyamayacağından doğumlarda sakatlık, anne ya da bebek ölümü ihtimali çok daha fazla oluyor. 35 yaş sonrası yapılan doğumlarda ise, down sendromlu çocuk yüzdesi artıyor. Annenin vücudu yıprandığı için damar sertliği, yüksek tansiyon, şeker gibi hastalıklar artış gösterebiliyor, anne ve bebeğin sağlığı riske giriyor. Sağlıklı bir kadının ilk adet gördüğü günden menopoz dönemine kadar geçen süre boyunca, yani yaklaşık 35-40 yıl boyunca hamile kalabiliyor. Bu dönem içinde istenmeyen gebeliklerin yaşanmaması için modern korunma yöntemlerinden yararlanmak gerekiyor" şeklinde konuştu.