Kinay, yaptığı yazılı açıklamada, talebine karşı muhalefetteki bazı milletvekillerinin alaycı yaklaşımlar sergilediğini savundu.
Bu yaklaşımların, talebini değiştirmeyeceğini ve fikri takibini sürdüreceğini belirten Kinay, şunları kaydetti: “Kütahya ile Uşak'ın birleşmesi durumunda iki ilin birleşik nüfusu 904 bin olacağı için 'büyükşehir' olma imkanı yakalanacak. Biz bu düşünceyi ya da hayali, hatta rüyayı neden dile getirdik? Aslında muteriz muhalif vekillerimizin önce bunu sorgulaması gerekmez mi? Nüfus kriteri tutan iller büyükşehir olmak için neden yırtınıyor? Büyükşehirlere aktarılan kaynak yaklaşık yüzde 50 daha fazla da ondan. 1953 yılında Uşak, Kütahya'dan sessiz sedasız ayrılmış. TBMM'de kimse söz alıp konuşmamış. Uşaklılar bizim hemşehrimizdir. Bunu muhalif vekillerin bilmesi gerekir. Bugün hayatta olan birçok Uşaklı'nın nüfus cüzdanında doğum yeri olarak 'Kütahya' yazıyor. Bundan da gocunduklarını sanmıyorum. Güneyimizdeki ilçelerimizle Uşak ilinin sosyal ve ekonomik yönden güçlü ilişki içinde olduğunu biliyor ve destekliyoruz. Uşak ile Kütahya birleşse de birleşmese de Uşaklı ile Kütahya hemşehridir. Bu ilişkinin güçlenmesi hem Uşak hem de Kütahya için elzemdir. Ayrıca, kamu yatırımlarının daha fazla kaynakla desteklenmesi iki ilimizin kalkınmasını hızlandırmaz mı? Bu gündem boşuna oluşturulmadı, bu hayal boşuna kurulmuyor ya da bu rüya boşuna görülmüyor.”
Kinay, iki ilin birleşip “büyükşehir” statüsüne sahip olmasının kimseye bir şey kaybettirmeyeceğini, aksine iki vali yerine bir vali, büyükşehir belediye başkanı dahil 3 belediye başkanı olacağını belirtti.
Birleşmeye iki ilde yaşayan vatandaşlar ve TBMM'nin karar vereceğini ifade eden Kinay, bunun tartışılmasından bile korkanların siyaset sahnesinde yer almasının “üzüntü verici” olduğunu öne sürdü.
Kinay, iki ilin bazı göstergelere ilişkin bilgi vererek, 2011 yılı verilerine göre illerin toplam nüfusunun 903 bin 995, şehirleşme oranı ortalamasının yüzde 66, ilçe sayısının 19, belediye sayısının 99, köy sayısının da 780 olduğunu ifade etti.
Resmi kayıtlarda 2010 yılı verilerine göre Kütahya ve Uşak'ta toplam 15 bin 440 iş yerinde 11 bin 839 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Kinay, iki ilde 7 Organize Sanayi Bölgesi'nde 9 bin 191 kayıtlı firma, 872 kapasite raporu, 19 patent tescili, bin 861 marka tescili bulunduğunu belirtti.
Kinay, illerin banka şube sayısının 85, banka mevduatlarının 3 milyar 247 milyon 77 bin lira, kredilerinin 2 milyar 619 milyon 239 bin lira, yıllık ihracatının 299 milyon 49 bin dolar, yıllık ithalatının 336 milyon 28 bin dolar, yıllık tahakkuk eden gelir vergisinin 36 milyon 666 bin 697 lira, yıllık tahakkuk eden kurumlar vergisinin 94 milyon 74 bin 2 lira, motorlu kara taşıtı sayısının ise 2009 yılı sonunda 226 bin 309 adet olduğunu duyurdu.