YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İki Milyon Kişiye Içme Suyu Sağlayan Sapanca Gölü Özel Hükümle Korunacak

Sakarya ve Kocaeli'de yaklaşık 2 milyon kişiye içme suyu sağlayan Sapanca Gölü, özel hükümle korunacak....

Sakarya ve Kocaeli'de yaklaşık 2 milyon kişiye içme suyu sağlayan Sapanca Gölü, özel hükümle korunacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kocaeli ve Sakarya illerine içme ve kullanma suyu sağlayan Sapanca Gölü’nün korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesi için Havza Koruma Planı ile Özel Hüküm Belirleme çalışması yapacak.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ile bu iki ile içme suyu sağlayan dört göl için havza koruma planı ve özel hüküm belirlenmesi çalışması yapılması için protokol imzaladı. Bu kapsamda Sapanca, Akçay Barajı, Yuvacık Barajı, Namazgah Baraj Gölü için çalışma yapılacak.

Protokole göre, sözkonusu göller için havza koruma planı ve özel hüküm belirleme çalışması Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Bu çalışmalara altlık olmak üzere havzanın mevcut durum haritalarının hazırlanması ve finansmanın karşılanmasından ise İSU ve SASKİ sorumlu olacak.

Çalışma kapsamında göl havzalarının coğrafi, jeolojik, sosyo ekonomik altyapı bakımından mevcut durumu ayrıntılı olarak belirlendikten sonra yer altı suyu potansiyeli ve yıllık güvenli çekilebilir su miktarı hesaplanacak. Ruhsatlı kuyular ve kullanım amaçlarının belirlenmesinin ardından yer altı suyu hareketleri incelenerek, bağlantılı olduğu göller ve dereler ile etkileşimleri ortaya konulacak.

Havzalardaki derelerin akım debileri belirlenecek. Su kaynaklarının drenaj alanı, ortalama özgül debi, yüzey alanı, ortalama derinliği, maksimum su kotu hesaplanacak. Su kaynaklarının beslenme ve boşalma miktarları ortaya konulacak. Kullanım alanları için ayrılan su miktarı belirlenecek. İçme ve kullanma suyu ihtiyacı alanlarına göre ayrı ayrı saptanacak. Toprak sınıflarının de belirleneceği çalışma kapsamında, havzalarda ve su kaynaklarında mevcut bitki ve hayvan yaşamı tespiti de yapılacak.

"SUYU KİRLETEN KAYNAKLAR TESPİT EDİLECEK"

Su kalitesini etkileyen kirletici kaynakların ortaya konulacağı çalışmada, mevcut evsel nitelikli atık su miktarı ile yerleşimler için en uygun atık su bertaraf yöntemleri belirlenecek. Aynı çalışma, katı atık konusunda da gerçekleştirilecek.

Endüstriyel kirleticilerin de mercek altına alınacağı çalışmada, havzalardaki tüm sanayi faaliyetleri ile bunlardan kaynaklanan arıtma ve atık bertaraf durumları kayıt altına alınacak. Sanayi dışında tarımsal faaliyetlerin de kirletici etkisi ortaya çıkarılacak. Yer altı ve yer üstü sularının kalitesinin ayrıntılı analizinin yapılacağı çalışma kapsamında, göl havzalarının korunması için yapılması gerekenler ile mesafeye göre bazı kirletici faaliyetlere sınırlama getirecek koruma alanları belirlenecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler