HABER

İkinci el araba almak isteyenler nelere dikkat etmeli?

İkinci el araba almak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Teknik meselelere geçmeden önce "Neden bir arabaya ihtiyacınız var" sorusu üzerinde durmamız gerekiyor. Çünkü bu konu tercih edeceğiniz aracın ihtiyaçlarınıza karşılık gelip gelemeyeceğinin en net cevabı olacaktır. Şehir içinde küçük seyahatler mi, uzun tatil rotaları mı, arazi koşulları mı, ticari araç mı?

Son kararınız mı? Başlıyoruz...

İnternetten piyasa araştırması yapın!

Otomobil pazarı da birçok ürün ve hizmet gibi internet ortamında alıcılarıyla buluşuyor. Hatta araçlar türlerine, modellerine hatta ödeme şekillerine göre farklı e-ticaret siteleri altında alıcılarına sinyal veriyor. Örneğin son zamanlarda banka kredisiyle, kefille uğraşmak istemeyen binlerce otomobil meraklısı senetle araba almayı tercih ediyor. Örnek: Tıklayın

Aracı gündüz gözüyle bizzat görün

Eğer ilk defa araba alıyorsanız yanınızda mutlaka bir bilirkişi bulundurun. Aracın dış görünüşünde çökükler ve boya farklılıkları olup olmadığına 4 farklı açıdan (Ön-arka-sağ-sol) bakın.

Süspansiyon ve far testi

Aracı önden, arkadan ve yanlarından salladığınızda aracın 2-3 saniye sallanıp durması gerekir. Ancak sallanma devam ediyorsa aracın süspansiyonlarında bir arıza olduğunu düşünebilirsiniz. Aracın far sistemlerini mümkünse karanlık bir yerde test edin. Bu size farların teknik durumu hakkında daha kesin bilgi verecektir.

Motor, şase numarasını neden kontrol etmelisiniz?

İkinci el araç piyasasındaki en büyük risk “çalıntı araçlar”. Bu yüzden aracınızı güvenilir kurumlardan alın. Aracın ruhsatında yer alan motor ve şase numaralarının aracın üstündeki numaralarla aynı olup olmadığına bakın. Motor ve şase kısmında, ezik, vuruk kaynak gibi şeyler görürseniz uzman kişilerden teyit isteyin. Alacağınız aracın ekspertiz raporu bu konu hakkında size detaylı bilgi verecektir.

Direksiyon destek sistemleri testi

Araç çalışır durumdayken direksiyonu çevirin ve kafanızı camdan çıkartıp akslara ve tekere anlık aksiyon geçiyor mu, bakın. Eğer direksiyonu çevirirken ön teker dönüşleri kısa sürede aksiyona geçmiyorsa direksiyon sisteminde önemli bir arıza olabilir. Ayrıca aracın rolantide çok sarsılmaması gerekir.

Kilometre, yaş ve kullanıcı deneyimi

Bu 3 kategoriyi birlikte değerlendirdiğimizde; aracın sahibinin araç kullanış şekli, aracın yaşı ve yapılan kilometre size sağlıklı bir bilgi verebilir. Bu nedenle mümkünse araç sahibinin aracı nasıl kullandığını test edin. Aracın kilometresini, aracın yaşına böldüğünüzde yıllık yapılan km’ye dikkat edin. Örneğin yılda 20 bin kilometre yapan bir araç 7 yılda 140.00 bin km’e yapmış olur. (Bu konuda genel görüş ortalama 150.000 km) Buna bir de araç sahibinin aracı kullanış biçimini eklediğinizde aracın size gelecekte masraf çıkarıp çıkarmayacağını az-çok öngörebilirsiniz.

Kısa yol aracı mı, uzun yol aracı mı?

Eğer aracın gaz pedalı aşınmışsa araçla yoğun olarak uzun yol seferleri gerçekleştirilmiş, eğer fren sistemi aşınmışsa araç şehir içi trafiğinde kullanılmış olabilir. Pedal 4 cm’den daha fazla iniyorsa, fren sisteminde bir bozukluk olabilir.

Kaputu açın, motor sesini dinleyin ve test sürüşü yapın

Aracın kaputunu kaldırdığınızda kablolar üzerinde yağ olup olmadığına, motor kayışlarının yıpranıp yıpranmadığına emin olun. Aracın motor sesini rolantide dinleyin. Bu ses bir şarkının nakarat kısmı gibi birbirini tekrar eden bir melodi gibidir. Sürekli birbirini tekrar eden bir ses duymalısınız. Egzoz dumanının rengi gri veya renksiz olmalı. Siyah veya mavi olmamalı. Dönüşlerde akslardan tıkırtı geliyorsa aks uçları aşınmış olabilir. Sürüş esnasında çekiş gücü size aracın tüm aksamlarının genel bir değerlendirmesini verecektir.

Banka kredisiz, kefilsiz senetle ödeme!

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler