YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İkinci El Eşya Alım Ve Satımı Da Kayıt Altında Olacak

Konya Valiliği’nden yapılan açıklamada, kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması amacıyla ikinci el elektronik eşyalar...

İkinci El Eşya Alım Ve Satımı Da Kayıt Altında Olacak

Konya Valiliği’nden yapılan açıklamada, kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması amacıyla ikinci el elektronik eşyalar ile hurda malzemelerin alım ve satım bilgilerini bulundurmayan iş yeri sahiplerine idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Konya Valiliğinden yapılan açıklama da, “Kentimiz genelinde meydana gelen asayiş olaylarından mala karşı işlenen suçlarla ilgili yapılan analizde, şüphelilerin genellikle kolay yoldan paraya çevirebilecekleri cep telefonu, bilgisayar, televizyon, beyaz eşyalar, inşaat malzemeleri, resmi kurumlara ait kablolar, halı, kilim, giyim eşyaları ile maddi değeri olan her türlü hurda malzemeleri çaldıkları, bu malzemeleri yasal veya yasa dışı olarak ikinci el eşya alım satımı yapan iş yerleri ile usulsüz olarak evlerinde ya da seyyar olarak bu işi yapan şahıslara satarak haksız kazanç elde ettikleri, yine ikinci el suçtan elde edilen eşyayı bilmeyerek satın alan vatandaşlarımız mağdur duruma düştükleri tespit edilmiştir. Yürütülen soruşturmalarda, vatandaşlarımızın kayıt altına alınmadan satın aldıkları suçtan elde edilen eşyalar nedeniyle haklarında adli işlem yapıldığı, alım satıma konu suçtan elde edilen eşyaya el konulması nedeniyle de maddi kayba uğradıkları görülmektedir. Yapılan düzenlemeyle yaşanan mağduriyetlerin en aza indirilmesi amaçlanmıştır” denildi.

Açıklamada, bu karar mevcut yürürlükte olan mevzuatta ikinci el eşya ve hurda alım satımı ile ilgili herhangi bir kayıt tutma zorunluluğu hakkında yasal bir düzenleme bulunmadığından, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11’inci maddesinin (A) ve (C) bendi ile 66’inci maddesi, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 4/1’inci ve 32’inci maddesine göre hazırlandığı ifade edildi.

Alınan bu kararlara uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11. maddesi gereğince, fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde kayıt altına alınmayan her bir eşya için 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. maddesine muhalefetten işlem yapılacağı belirtildi.

Alınan karar kapsamında, ikinci el eşya alım satımı yapan iş yeri ile hurdacıların satın aldıkları malzemeleri, kendilerine satan şahıs veya şahıslarla ilgili kimlik bilgilerinin, şayet satın aldıkları malzemeyi bir başka şahsa satmışlarsa sattıkları şahıs veya şahısların kimlik bilgilerinin ve alım satımı yapılan eşyanın özelliklerinin belirtildiği ‘İkinci el eşya alım satım formu (eşyayı alan ve satanın açık kimlik bilgileri, formun düzenleme tarih ve saati, işleme konu eşyanın mevcut özelliklerinden var ise marka, modeli, cinsi, seri numarası, imei numarası, rengi, sayısı ve açık teknik özelliklerini belirten bilgiler) doldurulmak üzere sureti ile kayıt tutmaları ve tutulan kayıtların bir yıl süreyle saklanmasının hükmüne bağlandığı vurgulandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler