HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İkinci periyot heyelan uyarısı

İkinci periyot heyelan uyarısı

RİZE (İHA) - Rize Üniversitesi Rize Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hızır Önsoy, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen heyelanları iki zaman periyodu içerisinde incelediklerini, Mayıs-Haziran periyodunun atlatıldığını, Ekim-Kasım periyodunun tehlikeli olabileceğini belirtti.

Rize Üniversitesi Rize Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hızır Önsoy, Kasım ayı içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesi'nde olası su taşkını ve heyelan riskinin yüksek olduğunu söyledi. Önsoy yaptığı açıklamada, "Bölgemizdeki heyelanları iki periyot altında inceliyoruz. Bu periyotları son 30 yıl içerisindeki heyelanların tarihlerine göre belirledik. Bu periyotlardan ilki Mayıs-Haziran periyodudur.

Bol kar yağan kış mevsimlerinde, yağış ve eriyen karların etkisi ile yer altındaki boşluklar tamamen suya doymaktadır. Toprakta suya doyduğu için Mayıs-Haziran aylarında yağan şiddetli yağmurlar toprak tarafından emilememektedir. Emilmeyen su toprak zemininde kaymakta, su taşkınlarına ve heyelanlara yol açmaktadır. İkinci periyot Ekim-Kasım periyodudur. Bu ilkine göre riskin biraz daha az olduğu bir periyottur.

Bunda ise kurak geçen yaz sonrası toprak sert bir yapıya kavuşmakta, bu aylarda yağan şiddetli yağmur yine toprak tarafından emilemediği için şu taşkınları ve heyelanlar yaşanmaktadır. Bu yıl ilk periyodu zararsız atlattık. Ancak bu yaz kurak ve yağışsız geçtiği için ikinci periyot tehlikeli olabilir. Kasım ayı içerisinde su taşkını ve heyelan riski yüksektir" şeklinde konuştu.

Önsoy, günübirlik heyelan uyarılarını gülünç bulduğunu belirterek, "Bazen televizyon ve gazetelerden yağış ve taşkın uyarılarını dinliyoruz. Günübirlik bu uyarıları gülünç buluyorum. Bu uyarılar ile ancak yağmurluğumuzu ve şemsiyemizi alarak evimizi terk ederiz. Daha kalıcı ve akılcı tedbirler alınması gerekmektedir. Biz sürekli uyarıyoruz. Dere yataklarında yapılmak istenen evlere ruhsat verilmemesi gerekmektedir.

Zemin etüdü yapılmayan yerlere ev yaptırılmamalıdır. Eskiden köylerimizde insanlar yağmur sezonundan önce su kanallarını temizleyerek açardı. Yağan yağmur bu kanallardan derelere ulaşırdı. İnsanlarımız köylerini terk etti. Bu kanallar açılmayınca şu taşkını ve heyelanlarda kaçınılmaz oluyor. Biz kalıcı ve uzun vadeli tedbirlerin alınmasını öneriyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler