Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Ormancılık ve Su Şurası kapsamında yapılan çalışmada, iklim değişikliği ile mücadelede yeni projeksiyon ve modelleme çalışması yapıldı. Çalışma ile sanayi, enerji ve tarım başta olmak üzere sektörel etkilerin ve tedbirlerinin tespitini öngören yeni bir uyum dönemine girilmesi öngörüldü.
Ormancılık ve Su Şurası kapsamında toplanan İklim Ve Meteoroloji Komisyonu bir rapor hazırladı. Meteorolojik gözlem ağının genişletilmesi istenen raporda; bu kapsamda otomatik meteoroloji gözlem istasyonları, radar ağı, deniz gözlem sistemleri, yüksek atmosfer gözlem sistemleri ve yıldırım tespit sistemleri kuruluşunun artırılması tavsiyesinde bulunuldu. Tahmin ve erken uyarı sistemlerinin daha da geliştirilerek, vatandaş ve ilgili kuruluşların azami derecede istifade etmesinin sağlanması gereği üzerinde durulan raporda, iklim değişikliğinin belirlenmesine yönelik genel projeksiyon ve yeni modelleme çalışmalarının geliştirilerek sürdürülmesi istendi. İklim değişikliğinin sektörel etkisinin belirlenmesine yönelik çalışmaların artırılması gerektiği kaydedilen raporda, iklim projeksiyonları dikkate alınarak ilgili sektör tarafından etkilenebilirlik analizlerinin yapılması gerektiğinin altı çizildi.
HAVZALAR BAZINDA TESPİT YAPILACAK
Yine iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisinin havzalar bazında tespitine yönelik çalışmaların artırılması gerektiği ifade edilen raporda, “Yapılmış olan modelleme çalışmaları değerlendirilmeli, ilgili kurumlar ve üniversiteler ile işbirliği içinde küresel ve bölgesel iklim modellerindeki gelişmeler dikkate alınarak güncel modelleme çalışmaları yapılmalı. Suya bağlı sektörel (içme suyu, tarım, enerji, sanayi, turizm vb.) etkilenebilirlik belirlenmeli. Sonuçların su kaynakları geliştirme, planlama ve yönetim çalışmalarına entegre edilmeli.” ifadelerine yer verildi.
İKLİM EĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI UYGULANACAK
İklim değişikliğine uyum çalışmaları yapılması istenen raporda, sektörel uyum tedbirlerinin ve bunların maliyetlerinin belirlenerek kurumlar çalışma ve yatırım programlarına entegre edilmesi ile İklim Değişikliği Eylem Planı’nda yer alan eylemlerin uygulanması ve izlenmesinin önemine vurgu yapıldı.
Taşkın yönetiminde etkinliğin artırılması için yapılabilecek çalışmalara da yer veren raporda, havza bazında Taşkın Yönetim Planları oluşturulması tavsiye edildi. Kuraklık yönetim politikaları oluşturulması istenerek, “Kuraklık yönetiminde ilgili mevzuatın gözden geçirilerek ulusal kuraklık mevzuatı oluşturulmalı. İlgili kurum ve kuruluşların işbirliğiyle bütüncül Kuraklık Yönetim ve Eylem Planları oluşturulmalı.” denildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz