HABER

İklim değişikliği: Okyanuslarda asitlenme alarmı

Papua Yeni Gine'nin doğu kıyılarında oluşan doğal bir süreç, okyanusların geleceğine dair tehlike alarmları veriyor. Atmosferde artan karbondioksit deniz suyunun asit oranını arttırıyor.

İklim değişikliği: Okyanuslarda asitlenme alarmı

Papua Yeni Gine'nin doğu kıyılarında gözlenen doğal bir süreç, okyanusların geleceğine dair tehlike alarmları veriyor.

Atmosferde artan karbondioksit deniz suyuna karışarak asit oranını arttırıyor.

Okyanus tabanında volkanik karbondioksit baloncukları meydana geliyor ve bu gazın suda çözülmesiyle karbonik asit oluşuyor.

Günde 24 milyon ton karbondioksitin denizler tarafından emildiği, bu bölgede ortaya çıkan sürecin, okyanusların başına gelecekler açısından ipucu verdiği ifade ediliyor.

İnsan faaliyetleri okyanuslarda asit oranının artmasına neden oluyor; okyanusların kimyası on, hatta yüz milyonlarca yıldır değiştiğinden çok daha hızlı bir değişim gösteriyor.

Okyanuslardaki bu değişim nedeniyle mercanların yüzde 30-50'sinin yok olması bekleniyor.

'Endişe verici, ciddi sorun'Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Katharina Fabricius okyanuslardaki asit oranının artması nedeniyle yosunların kazançlı çıkacağını, fakat birçok canlının zarar göreceğini vurguladı.

"Yeni mercanlar karbondioksit ortamında canlı kalmakta zorlandığı için resifler kendini yenileyemeyecek. Bu çok ciddi bir sorun ve çok endişe duyuyoruz." dedi.

Uzmanlar, mercan resiflerinin üçte birinin kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle yok olduğunu, şimdi ise küresel ısınmanın ve gelecekte de okyanus asitlenmesinin etkisiyle daha fazla zarar göreceğini ifade ediyor.

Okyanuslardaki asit oranının sanayi öncesi döneme kıyasla yüzde 170 artış gösterdiği kaydediliyor.

Asitlenme etkisiyle bazı balıkların koku alma duyusunu yitirdiği ve avlanmaya müsait hale geldiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir taslak raporda, karbondioksit oranı çok daha yavaş değişim gösterdiği halde geçmişte kitlesel yok olmaların yaşandığı ifade edilerek günümüzdeki tehlikeye dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, insan faaliyetiyle yaratılan değişikliklerin onbinlerce yıl boyunca tersine çevrilemez etkide bulunduğunu, karbondioksit etkisini ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını söylüyor.

En Çok Aranan Haberler