HABER

İklimsel değişiklikler sıtma, KKKA hastalığına neden oluyor

İklimsel değişiklikler sıtma, KKKA hastalığına neden oluyor

ANKARA(ANKA)-Türkiye İklim Değişikliği 1'inci Ulusal Bildirim Raporu'na göre, Türkiye'deki iklimsel değişiklikler kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA), sıtma ve farelerden insanlara geçen leptospirosis hastalığını tetikliyor. Raporda iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ele alınıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 20'nin üzerinde kurum, 100'den fazla araştırmacı ve uzmanla birlikte 1,5 yıldır gerçekleştirdiği çalışmalarla tamamlanan Türkiye İklim Değişikliği 1. Ulusal Bildirim Raporu, ısı farklılıkları ve yağışların hastalıklardaki etkisi ortaya konuyor.

Birleşmiş Milletler için hazırlanan 265 sayfalık rapora göre, mevsimsel değişimler değişiklikler KKKA, sıtma ve farelerden insanlara geçen leptospirosis hastalığının başlangıç nedeni oluyor.

Raporda KKKA'ya neden olan kenelerin iklim değişiklikleriyle artış gösterdiği belirtiliyor. Mevsimsel değişimlerin kenelerin üremesini kolaylaştırarak, hastalıkların artışına yol açtığı vurgulanan raporda, hastalığın Türkiye'de ortaya çıkışının ise 2002 yılı olduğu ifade ediliyor. Raporda hastaların ilk olarak, Tokat, Yozgat ve Sıvas'ta saptandığı vurgulanırken, şu verilere işaret ediliyor:

"Tokat, Sıvas ve Yozgat'tan 1930-2004 yıllarını kapsayacak şekilde alınan meteorolojik veriler analiz edildiğinde burada, Kırım Kongo ateşli hastalığının son iki yıl boyunca çok sayıda rapor edildiği görülür. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, hava sıcaklığının 5 dereceden fazla olduğu günlerin sayısı ve bölgede Nisan ayındaki günlük sıcaklıklar, Kırım Kongo hastalığının ortaya çıkmasından önce bölgede yıllardır hissedilir şekilde artış göstermiştir. Son iklim değişiklikleri, ister istemez bu son gelişen hastalıklarla çakışacaktır. Fakat bu kesin nedensellik manasına gelmez. Yine de tüm bunlar gösteriyor ki biyotik çevresel değişiklik faktörleri, Hyalommas türü kenelerin büyük çoğunluğunun yaşamını sürdürmesi için faydalı olacak şekilde gerçekleşiyor."

"SITMA, MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLERDEN ETKİLENİYOR"

Raporun ikinci bölümünde iklim değişikliği ve sıtma arasındaki bağlantıya işaret ediliyor. İlk dönem araştırmalardan bu yana iklimin sıtma yayılımındaki itici güçlerden biri olduğuna işaret edilerek, "Isı ve yağış miktarı, sıtmanın yayılmasında önemli bir etkiye sahip olabilir" deniyor.

Bu kapsamda pamuk üretiminin çokluğuyla dikkat çeken Adana'da son 30 yıl içinde sıtma vakalarındaki büyük artışa dikkat çekilen raporda, yüksek sıcaklık ile sıtma vakaları arasındaki paralellik vurgulanıyor. Raporun son bölümünde ise Türkiye'de leptospirosis hastalığının bilinmediği ve iklim değişikliğinden etkilenen bulaşıcı hastalıklardan biri olduğu ifade ediliyor. Farelerden insanlara bakteri ile geçen leptospirosis hastalığı, ilerlediği zaman, karaciğer ve böbreklerde büyük tahribat yaratıyor. Raporda, sıcaklık ve yağış miktarının leptospirosis hastalığının yayılmasında önemli etkiye sahip olabileceğine dikkat çekilerek, hastalığın hayvan idrarı ya da dışkıyla temas edilerek yayılabileceği belirtiliyor. Bu kapsamda hayvancılık yapanların da buna dikkat etmesi gerektiği ifade ediliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler