Sertleşme sorunu her yaşta görülebilen bir sağlık problemidir. Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığı düşünülse bile 20-30’lu yaşlarda da görülebilir.
Sertleşme sorunu sebepleri incelendiğinde psikolojik sebepler, organik denilen bir hastalığa bağlı ortaya çıkan sertleşme sorunu söz konusudur. Organik sebeplerden en sık görülen problem damarsal bozukluklara bağlı olandır. Bunun dışında şeker hastalığı, metabolik sendrom ve hormonal sebepler gibi durumlarda sertleşme sorunu oldukça fazla görülür.
Sertleşme sorunu olan hastalar eczaneden veya internetten satın aldıkları ilaçlar ve aktarlardan aldıkları bitkisel kökenli olduğu belirtilen bir çok ürün ile bu sorunlarını çözmeye çalışmaktadırlar. Fakat bu ilaç ve ürünlerin içerisinde bulunan maddelere bağlı olarak hastalarda ölüme kadar varan yan etkiler görülebilmektedir. Bu tür ilaçların mutlaka doktor değerlendirmesi sonrası kullanılması uygundur. Eğer doktora danışmadan alınan ilaçlarla hastanın kullandığı ilaçlar etkileşime girebilir. Doktor değerlendirmesi ve muayenesi esnasında hastanın kullandığı ilaçlar öğrenilerek sertleşme sorunu tedavisindeki ilaçlarla etkileşime girip sıkıntı oluşturup oluşturmayacağı netleştirilmelidir.
Sertleşme sorunu tedavisini belirlerken, bu rahatsızlığa yol açan durumların ortaya konulması gerekir. Hasta üroloji doktoru tarafından değerlendirilmeli, hastalığın başlangıç zamanı, hastalığın şiddeti, cinsel istekte bozulma olup olmadığı soruları sorgulanmalı, geçirdiği ameliyatlar, varolan kronik hastalık varlığı (Şeker hastalığı ve Hipertansiyon gibi), kullandığı ilaçlar öğrenilmelidir. Ayrıca sertleşme sorunu ile gelen hastaya kan tahlili, penil doppler ultrason gibi tetkikler doktor tarafından gerek duyulursa yapılır. Tetkikler yapıldığında şeker hastalığı tespit edilebilir veya hormonal bir problem tespit edilebilir. Tespit edilen hastalığın tedavisinin sağlanması sertleşme sorunu tedavisinin sağlanmasında destekleyici bir etki yapar. Şeker hastalığı haricinde kilo fazlalığı, hareketsizlik, sigara kullanımı gibi daha bir çok sebep sertleşme sorununa yol açabilir. Bunlara yönelik kilo kontrolü, diyet uygulamaları, sigara bırakma tekniklerinin uygulanması faydalı uygulamalardır.
Sertleşme tedavisinde, ağızdan alınan ilaçların ilişki öncesi veya tedavi edici olarak uzun süreli verilmesi söz konusudur. Bu ilaçlar farmakolojik isimleri Sildenafil, tadalafil ve Vardanafil olarak bilinen ilaçlardır.
Penise şok dalga tedavisi (EDSWT) son yıllarda uygulanmaya başlanan, penis damarlarında genişleme ve yeni damar oluşumunu sağlayarak sertleşme tedavisinde etkili olmaktadır. Şok dalga tedavisi (ED 1000) yan etkisi olmayan bir tedavi şeklidir. 15 yıl önce kalp hastalıkları için kullanılan bu yöntem 5-6 yıl önce penis için uygulanmaya başlamıştır. İşlem haftada 2 kez, 3 kez veya her gün şeklinde uygulanabilir. İşlem 6 seans, 12 seans veya 24 seans şeklinde uygulanabilir.
Penise vakum cihazı uygulaması cinsel ilişki öncesi kullanılarak cinsel ilişki sağlanabilmektedir. Penis protezleri ameliyatla penise yerleştirilmektedir. İlişki öncesi pompalı protezler şişirilir ve cinsel ilişki için yeterli sertlik sağlanır.
Penise İğne Uygulamasında hastaya göre belirli bir dozda ilaç yapılarak 18 yaş düzeyinde sertlik ve süre olarak da 1-2 saatlik sertlik amaçlanır.
Şekil 1 : Penise enjeksiyon uygulaması
Sertleşme tedavisinde penise iğne uygulaması yöntemi ilişki öncesi uygulanan bir yöntemdir. Tekli ilaç , ikili ilaç veya üçlü ilaç uygulaması şeklinde farklı kombinasyonları vardır. Cinsel birleşmeden 5-10 dakika öncesinde yapılır. Kullanılan ilaç dozu hastadaki sertleşme sorununun ağırlığına belirlenir, örneğin şeker hastalarında HbA1c düzeyi 6 olan bir hasta ile 11 olan hastanın ilaç dozları farklı olur. İğnenin penise uygulanması cinsel ilişki öncesi kendisi tarafından veya cinsel partneri tarafından yapılır. Bu sebeple hastalara bunun eğitimi verilerek işlemin doğru yapılmasına yönelik ayrıntılı bilgilendirme yapılmakta ve tekrarlayan uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Penise iğne uygulamasının ne tür yan etkileri vardır?
Penis yapılan ilaca bağlı olarak sıkıntılar oluşabilir ;
1.Eğer hasta papaverin isimli ilacı sürekli kullanırsa penis içinde kireçlenme (fibrozis) gelişebilir.
2.İlaç uygulaması sürekli aynı bölgeden uygulanırsa penisin sertleşmesini sağlayan corpus cavernosum adı verilen yapıların duvarında kireçlenme oluşabilir bu hastalığa ‘’Peyronie Hastalığı’’ ismi verilir. Fakat hastalara öğretildiği gibi her defasında farklı noktadan yaptıklarında böyle risk çok düşüktür.
Şekil 2 : Penise iğnenin yapılma tekniği
Penise İlaç Uygulamasının avantajları nelerdir?
1.Ağızdan alınan ilaçlarla yeterli sertlik oluşmadığında iğne tedavi ile tam sertlik ( 18 yaş düzeyinde sertlik) sağlanabilir.
2.Hastada erken boşalma sorunu olsa bile yapılan doza bağlı olarak tam sertlik sağlanması yanında boşalma süresi de uzamaktadır.
Penise İğne yöntemi ne sıklıkta kullanılabilir?
1.Penise iğne uygulaması haftada en fazla 3 kez yapılabilir.
2.Her defasında penisin farklı bölgesine yapılmalıdır.
Penise iğne ile ilaç uygulaması oldukça etkili bir yöntemdir, tam sertlik sağlayarak tatmin edici bir cinsel ilişki gerçekleştirilebilir. Dünyada ağızdan alınan ilaçlar sonrası en sık kullanılan tedavi şeklidir. Uygun doz kullanıldığında tam sertlik sağlanabilir. İğne tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda uygulanacak tedavi ‘’penis protezi ‘’ uygulamasıdır.
Op.Dr.Murad ÇELTİK
Web: www.muradceltik.com
facebook: www.facebook.com/opdrmuratceltik