Türkçe, yüzyıllardır yabancı dillerden beslenir ve başka dilleri de besler. Bu alışverişin hâlâ devam ediyor oluşu da dilimizin zenginleşmesini sağlar. Özellikle de Arapça, Farsça ve Fransızca en fazla etkilendiğimiz dillerden bazılarıdır. Fakat yabancı dillerden bu kadar etkilenmemize rağmen bazı kelimelerimiz Eski Türkçe döneminden beri varlığını korumaktadır. İl kelimesi de uzun süredir var olan bir kelimedir. Zaman içerisinde il kelimesinin pek çok eş anlamlısı da dilimizde yer etmiştir.
İl kelimesi Türkçe bir kelimedir. Orhun Yazıtları'nda rastladığımız bu kelime, yazıtlarda da "il" olarak geçmektedir. Günümüzde daha çok şehir anlamında kullanılan il, eskiden ülke, memleket, vilayet anlamında kullanılırdı. Hatta “İl il gezmek.” deyimi “Ülke ülke gezmek.” anlamına gelirdi. Kelimenin Türk Dil Kurumuna göre anlamı şu şekilde:
İl sözcüğü ile oluşturulabilecek cümlelere şunları örnek verebiliriz:
İl kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük vilayettir. Ama aynı zamanda şehir kelimesi de il kelimesinin eş anlamı olarak kabul edilebiliriz. Eski zamanlarda ülke ve yurt anlamlarında kullanılan ilin eş anlamlıları arasında bu sözcükler de sayılabilir. İl kelimesinin eş anlamlılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
İlin eş anlamlılarını kullanırken cümlenin anlam ve bağlamına göre dikkat etmekte fayda var. Ayrıca il kelimesi artık ülke veya yurt anlamı taşımadığını da hatırlatalım.
İkram kelimesinin eş anlamlısı olan vilayet ve şehir sözcükleri ile örnek cümleler şu şekildedir: