HABER

İl Genel Meclisinde insan hakları dersi

BURSA (İHA) - Bursa İl Genel Meclisi, bir ilke imza atarak, ödeneksizlikten dolayı kamulaştırılmayan bir arazi sahibinin mağduriyetini inceleyerek, bu konudaki tavsiye kararını TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na gönderecek.

İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantısı, bütün üyelerin katılımıyla yapıldı. Meclis, Çekirge Mahallesi Bayır Sokak 3-2 adresinde okul alanı olarak görünen ancak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödeneksizlik sebebiyle kamulaştırılamayan alanın ortaklarının, mağduriyetlerinin giderilmesi yönündeki talepleri ele alındı. İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tunçak, Çekirge Mahallesi'nde okul yeri olarak belirlenen ancak uzun süredir ödeneksizlikten kamulaştırılamayan bir arazinin ortaklarının başvurusu üzerine inceleyeceklerini, mağduriyet belirlenmesi halinde konuyu TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na göndereceklerini söyledi.

Tunçak, talebin çok ilginç buldukları için gündeme aldıklarını belirterek, arsa sahiplerinin mağdur olup olmadığının hazırlanacak raporda ortaya çıkacağını söyledi.

Tunçak, mülkiyet hakkının ihlal edilip edilmediğinin hazırlanacak raporla belirleneceğini ifade ederek, "Hazırlayacağımız raporu, Meclis'te oyladıktan sonra TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na göndereceğiz. İlgili belediyelere tavsiye kararı ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de tespit olarak sunacağız. Bu konuyla ilgili kararımız aynı durumda diğer hak sahibi vatandaşlara da örnek olacak" dedi.

Meclis toplantısına katılan AK Parti Bursa Milletvekili Niyazi Pakyürek, gündem dışı yaptığı konuşmada, yerel ve genel yönetimlerin vatandaşın çoğu zaman görmediği şeyleri görmek zorunda olduğunu dile getirerek, "Aşırı göç alan bir şehirde yaşıyoruz. Bu yüzden zaman zaman çevre, hava kirliliği oluyor. Bir insan, topluluğa rahatsız veriyorsa, toplulukta buna tepki vermiyorsa bu şaşılacak bir olay. Bizim toplumumuz tepki verilmesi gereken bir yerde tepki vermez. Tepki verilmeyecek yerde tepki verir. Çevre insanlar üzerinde önemli etkisi vardır. Parkı olmayan mahallelerimiz var. Almanya 2. Dünya Savaşı sonrasında yeniden yapılandı. Yaptıkları ankette enkaz görünümüne dönen ülkede insanların yüzde 70'inin ruh sağlığı bozulmuş olduğu anlaşıldı. Almanya yeniden yapılandıktan çevre kirliliğini ortadan kaldırdıktan sonra kalkınmaya başladı. Bu yüzden çevre ve gürültü kirliliği konusunda daha duyarlı olmalıyız. Trafik ve tarım konularında düzenlemeler yapabilirsiniz. Ama en önemli insanların daha müreffeh bir hayat yaşamasını sağlamalısınız" diye konuştu.

Bursa İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, hastanelerin döner sermayesini, otomasyon sistemine geçtikten sonra 1.4 trilyon TL'den 16.5 trilyona çıkarttıklarını anlatarak, "Muayene ücretlerine çok fazla zam yapmamamıza rağmen döner sermayedeki kayıpları kapatıp, kaçakları önleyerek 1.4 trilyon TL'den, 16.5 trilyon TL'ye çıkarttık" şeklinde konuştu.

Ayyıldız, Bursa Gelişim Projesi'ne değindiği konuşmasında, personel yetersizliğine dikkat çekerek, "22 tane projemiz var. 140 trilyon TL tutan bu projelerimizin hayata geçmesi için personel eksikliğimizin giderilmesini bekliyoruz. Çünkü Bursa, sağlıkta örnek bir şehir olmasına rağmen kişi başına düşen personel sayısı yönünden Türkiye'de 60. sırada. Bu tablo personel ihtiyacımızı en güzel şekilde dile getiriyor. Personelimizin özverili çalışması ile Türkiye'de sağlık alanında birçok ilklere imza attık. Ancak daha iyisi için personel eksikliğimiz giderilmeli" dedi.

En Çok Aranan Haberler