Sigorta primlerinin serbestçe belirlenmesi uygulamasına 1 Temmuz tarihinde geçilmesinin ardından Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), şirketler için "rehber tarife" hazırladı.
BULUNDUĞUNUZ İLİ YAZIN TRAFİK SİGORTASINI ÖĞRENİN
TSRŞB Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası'nda halen tarife uygulaması yapıldığını anımsattı.
Sigortacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu kamu otoritesi olan Hazine Müsteşarlığının 14 araç grubu bazında verilecek teminatlar ile sigorta ettirenlerin ödeyecekleri prim miktarlarını belirlediğini ifade eden Yurtseven, şirketlerin bu tarife dışında uygulamaya gitmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Yurtseven, 1 Temmuzdan geçerli olmak üzere, mevcut uygulamada değişiklik yapıldığını belirterek, Hazine Müsteşarlığının bu tarihten sonra da teminat tutarlarını belirlemeye devam edeceğini, ancak prim tutarlarının şirketler tarafından belirleneceğini bildirdi.
Uygulamanın, AB ülkelerindeki sistemle paralel olduğunu anlatan Yurtseven, "Bu ülkelerde de teminat tutarları kamu otoritesi tarafından belirlenmekte, primler ise şirketler tarafından serbest rekabet ortamında tespit edilmektedir. 1 Temmuzdan sonraki uygulama 10,5 milyona yakın trafik poliçesi sahibini ilgilendirmektedir" dedi.
Yurtseven, mevcut tarifede her bir araç grubu için tek bir prim tutarı mevcut iken yeni uygulamada şirketlerin il bazında kendi primlerini belirleyebileceklerini kaydetti.
Birlik olarak, üyelerine rehber olması için 81 il bazında bir tarife hazırladıklarını ifade eden Yurtseven, şöyle konuştu:
"Bu tarife rehber niteliğini taşıdığından, üyelerimizin buna uygun fiyatlandırma yapma zorunlulukları bulunmuyor. Birliğin hazırladığırehber tarifeye göre, hane halkının kullandığı ve tarifede 'özel' olarak adlandırılan araç grubunda 46 ilde prim mevcut tarifeye göre azalırken, 35 ilde ise artmaktadır. Şirketlerin kullandığı otomobillerin primleri ise tüm illerde artış göstermektedir.
Taksi grubunda ise 1 Temmuzdan itibaren 60 kentte mevcut tarifeye göre primde indirim, 21 kentte ise artış önerildi. Yüksek oranda prim artışı görülen illerin başında İstanbul gelmektedir. Rehber tarifeye göre, İstanbul'da özel kullanımda olan otomobillerin trafik primlerinde yüzde 38, tüzel kişilerin sahip olduğu otomobillerde ise yüzde 50'lik bir prim artışı öngörülmüştür. Bu artışlarla ilgili gruplarda primlerin sırasıyla 221 ve 300 YTL'ye çıkması beklenmektedir.
Ayrıca, mevcut tarifede Burdur'da il indirimi düşüldükten sonra alınması gereken prim 128 YTL'den 100 YTL'ye, Konya'da 144 YTL'den 121 YTL'ye, Edirne'de 128 YTL'den 100 YTL'ye düşmektedir." Yurtseven, mevcut tarife sisteminde adil bir fiyatlandırma yapılamadığını, özellikle İstanbul gibi büyük metropollerdeki araçlar
için alınması gereken primden daha azının alındığını, bazı illerdeki araçlar için ise olması gerekenden daha fazla prim tahakkuk ettirildiğinin anlaşıldığını belirterek, "Diğer bir deyişle, sigorta sektörüne ödenen hasar bakımından daha az bir yük oluşturan iller hasar sonuçları çok kötü olan illeri finanse eder durumdadır" dedi.
Yeni sistemde adil olmayan bu durumun giderildiğini ve ilin kendi hasar sonuçları üzerinden fiyatlandığını kaydeden Yurtseven, yeni uygulamanın, trafikte daha doğru bir fiyatlandırma yapılabilmesi bakımından hem sektör hem de sigorta ettirenler için olumlu sonuçlar vereceğinin düşünüldüğünü de sözlerine ekledi.