Giresun Sağlık İl Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, "Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkündür.” dedi.
Dr. Cengiz Cindemir, yaptığı açıklamada, ekim ayının 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' olarak kutlanacağını, söyledi. Cindemir bu ay içerisinde meme kanserine dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmeye yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirileceğini belirtti.
Meme kanserinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında geldiğine işaret eden Cindemir, "Ülkemizde yılda en az 20 bin kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte olup, bu olguların da büyük bir bölümünün geç evrelerde teşhis edildiği anlaşılmaktadır. Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkündür.” diye konuştu.
Meme kanserini, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin, normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesi olarak tanımlayan Cindemir, şöyle devam etti: “Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine (kemiklere, akciğere, karaciğere) yayılabileceğini gösterir.”
Cindemir, memede ele gelen bir kitle, ağrı, meme başında akıntı, kitle olan göğsün yukarıda, dik ve dolgun olması (Forgue belirtisi), meme derisi üzerindeki ödem, meme derisinde portakal kabuğu görünümü, deride kızarıklık, ülserasyon, pullanma, meme başında sonradan olan içe çökme (retraksiyon), komşu lenf bezlerinde büyüme ve bir memenin anormal şekilde diğerinden büyük olmasının, meme kanserinin belirtileri olduğuna dikkat çekerek, kanserin risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:
“50 yaş ve üzeri kadınlar, daha önce meme kanseri geçirilmesi, aile yakınlarında meme kanseri görülmesi (anne, teyze, kız kardeş gibi), memenin birisinde iyi huylu kitle teşhisi olanlar, hiç doğum yapmamış ve geç doğum yapmış kadınlar, uzun süreli hormon tedavisi görenler ( 6 yıl ve üzeri), yaşam tarzı, alkol ve sigara kullanımı, şişmanlık ve yanlış beslenme alışkanlıkları.”
Meme kanserinden korunma yolları konusunda da bilgiler veren Cindemir, "Düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalı. Düzenli fiziksel aktiviteler yapılmalı. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulmalı. Doğumdan sonra mutlaka en az 1 yıl bebek emzirilmeli. Risk grubunda olan kişiler, hormon ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmalı. 20 yaş üzerindeki tüm bayanlar her ay adet başlangıcından 1 hafta sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalı. 50 yaş üzeri her bayanın 2 yılda bir kez mamografi çektirmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Mamografi hakkında da ayrıntılı bilgiler aktaran Giresun İl Sağlık Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, "Mamografi, memenin özel olarak filminin çekilmesidir. Bu işlem, meme kanseri için hem tarama hem de tanı amaçlı olarak yapılmaktadır. Mamografi, meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Mamografi ile meme kanseri henüz kitle oluşmadan başlangıç evresinde tespit edilebilir. Aynı zamanda memede tespit edilen kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı belirlenebilir. Kendi kendine meme muayenesindeki amaç, kendi meme dokumuzu daha iyi tanımak, memelerde oluşabilecek değişiklikleri erken fark etmektir. Meme kitlelerinin yüzde 90’ı kadınların kendileri tarafından bulunmaktadır. Her ay kendi muayenesini yapan kişiler memede oluşabilecek değişiklikleri daha kolay fark eder.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz