HABER

"İlaç Bilgi Bankası"ndan 50 trilyon kar

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı hastanelere yönelik oluşturulan "İlaç Bilgi Bankası", denenmeye başlandığı Ekim ayında 50 trilyon liralık kar sağladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Bakanlık danışmanlarından Saadettin Çay'ın organizasyonuyla hayata geçirilen 'İlaç Bilgi Bankası' uygulaması, sisteme 50 trilyon lira kazandırdı. Ekim ayında denemelerine başlanan sistem, yaklaşık 2 aydan bu yana SSK'lılara hizmet veriyor. Sistem, elektronik ortamda oluşturulan bir havuz mantığıyla çalışıyor. Buna göre, SSK tarafından alımı gerçekleştirilen tüm ilaçlar, etken maddelerine göre ayrılıyor. Türkiye'nin herhangi bir noktasındaki hastane personeli, kendisine sağlanan şifre sayesinde internet ortamında ihtiyaç duyulan ilaçla ilgili aramayı yapıyor. Sistem, aramayı yapan

personelin karşısına, ihtiyaç duyulan etken maddeyi içeren ilaçların tam listesini ve 'İlaç Bilgi Bankası Referans Fiyatı'nı getiriyor.

Daha önce aynı ilaç için Türkiye'nin değişik noktalarında değişik fiyatlarla alım yapmak durumunda kalan SSK, uygulama sayesinde referans fiyatı geçmeyecek şekilde, ilaç ihalelerini sonuçlandırabiliyor. İhtiyaç duyulan ilaca gelen tekliflerin tamamının, İlaç Bilgi Bankası Referans Fiyatı'nı geçmesi halinde sistem, bu rakamlara ilişkin 'gerekçe'yi talep ederek, bunu merkezde bulanan 5 kişilik eczacı heyetine ulaştırıyor. Heyetin yaptığı incelemenin ardından söz konusu alıma kısa bir süre içinde olumlu ya da olumsuz cevap veriliyor. Merkez eczacı heyetinin karanının olumsuz olması halinde de alımı gerçekleştirmek isteyen hastaneye, deposunda söz konusu ilacı bulunduran SSK hastanelerinin listesi gönderilerek, bu noktalarla irtibata geçmesi isteniyor.

Halen 280 noktada ilaç alımı yapan SSK'nın geçtiği 'İlaç Bilgi Bankası' uygulaması, ilaç alımlarında 20-30 kata varan indirimleri öngörüyor. İlaç alımlarında uygulanan fiyatlar incelendiğinde Sağlık Bakanlığı'nın perakende fiyatlarıyla İlaç Bilgi Bankası Referans Fiyatı arasında büyük farklar olduğu gözleniyor. SSK'ya ilaç satan firmalar da sistemden kendilerine verilen şifre sayesinde faydalanıyorlar.

Sistemin hayata geçebilmesi için SSK'ya bağlı ilaç alma yetkisi bulanan tüm personele ve SSK'ya ilaç satan firma yetkililerine özel eğitim verildi. Sistemin yıllık getirisinin 400 trilyon liraya ulaşması bekleniyor. SSK, Türkiye'de satışa sunulan tüm ilaçların yüzde 50'sinin alıcısı konumunda bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler